Programul educațional ”Vacanță la Muzeu” a continuat și în acest an cu o ofertă diversificată de ateliere și activități pentru copii. În cele șase săptămâni de program, peste 150 de copii au participat la activitățile propuse și susținute de către specialiștii muzeului.
Pornind de la experiența ediției de anul trecut, când locurile disponibile s-au epuizat într-o singură zi, anul acesta am suplimentat cu două săptămâni oferta programului. Astfel, în loc de patru serii, am stabilit șase serii de activități cu tematici diferite. Mai mult, am introdus o nouă categorie de vârstă care nu se regăsea până acum în program – copiii cu vârsta cuprinsă între 12 – 15 ani.
Programul ”Vacanță la Muzeu” s-a desfășurat în șase serii de câte 25 de participanți, în perioada 3 iulie – 11 august 2023, fiecare serie având organizate activități specifice în funcție de tematica propusă:
–,,Tradiţii şi culoare…’’ – prin care am oferit copiilor ateliere de țesături și de confecționat accesorii tradiționale din mărgele și brățări;
–,,Meşterii dintâi… de la idee la obiect!’’ – am susținutateliere creative prin care ne-am familiarizat cu obiectele ce făceau parte din vesela dacică şi obiectele de iluminat din lumea romană: kantharosul dacic, cana dacică, opaițul roman și am realizat replici după opaițele romane şi vasele dacice din patrimoniul muzeului;
–,,O lume colorată’’ – Prin joc, creativitate și bună dispoziție am descoperit fascinanta lume a culorilor;
– ,,Hai-hui prin lumea creației!’’ – Multă bună dispoziție și creativitate, ingredientele care ne-au purtat într-o lume zugrăvită de artiști;
– ,,Micii ghizi’’ – Explorare, orientare și aventură. Amexplorat lumea insectelor, le-am studiat în habitatul lor și amînvățat cum să ne orientăm în pădure și cum putem fi mai responsabili cu mediul înconjurător. Am făcut drumeții pe Meseș și ne-am distrat strașnic!
– ,,Hârtia și povestea ei’’ – Prin cercetare, creativitate și joc am descoperit povestea fascinantă a hârtiei.
Succesul pe care l-am înregistrat până acum prin Programul ”Vacanță la Muzeu” ne motivează să continuăm să oferim copiilor oportunitatea de a explora și învăța într-un mod interactiv și captivant, într-un cadru muzeal. Ne propunem să aducem și mai multe experiențe educative și distractive în viața tinerilor noștri vizitatori și suntem nerăbdători să continuăm să le oferim momente de descoperire și inspirație în anii care vor urma.
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj.
Marcela Băbănaș – Specialist educație muzeală