In presa din Romania, desi inca mai exista o farma de libertate, adevarul este foarte greu de spus si de gasit. Putini jurnalisti mai au puterea, dar mai ales capacitatea de a spune adevarul fara sa fie etichetati intr-un fel sau altul chiar de catre colegii de breasla. Abia apuci sa scrii sau sa spui ca lucrurile nu sunt doar “albe” sau “negre” si ca exista totusi niste nuante de grig care trebuie luate in cosiderare rapid ti se pune stampila ca esti “nebun”, “antioccidental”, “antivax” si in contextul mai nou al razboiul din Ucriana, “putinist”. Semn ca masele nu raspund la discursuri rationale, ci la emotie. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cand cineva ne lucreaza emotiv asa cum au facut in ultimi doi ani si sa incepe sa ne punem intrebari. De exemplu o intrebare care ar trebui sa ne o punem este urmatorea “ce este aceasta Uniune Europeana?”

Un raspuns a venit in cadrul podcast-ului realizat de Robert Turcescu cu europarlamentarul de Salaj, Cristian Terhes, in care jurnalistul i-a adresat o intrebare extrem de pertinenta avand in vedere ca acesta este membru de aproape 3 de ani in parlamentul UE si cum vede el aceasta institutie, chiar din interior. Raspunsul lui Terhes destrama toata iluzia pe care ne-am facut foarte multi in toti acesti ani de la intrarea Romaniei in UE, cu exceptia celor care au lucrat in si cu acest monstru birocratic, despre ce este si cum funcionteaza aceasta institutie, care aduce mai degraba cu sovietul suprem.

frame video facebook evz.ro
frame video facebook evz.ro

“Eu aveam impresia cand am venit din SUA ca intri in aceasta institutie unde v-a conta foarte mult opinia poporului si oamenii care sunt alesi acolo vor tine cont de ceea ce vrea poporul. Total opus!”

Ceea ce se voteaza in parlamentul european, chestiunile legislative, nici macar nu vin la propunerea parlamentului european, vin la propunerea Comisiei Europene”. Multi ma intreaba ce proiect ai propus in PE, nici nu poti sa propui” a spus Terhes. “Tu ca europarlamentar nu poti sa propui un proiect de lege cum e Parlamentul Romaniei” a continuat europarlamentarul, la care Turcescu a intrebat “de ce?”. Astfel aflam chiar din gura europarlamentarului, ca aceasta Comisie in calitate de for executiv ese ceea care propune legislatie forului leguitor. “O aberatie!” a subliniat Terhes si care a explicat ca pentru a putea propune o intiativa, chiar daca ar fi 10 europarlamentari sa o propuna, trebuie sa faci un raport care initial are o valoare zero d.p.d.v juridic, dupa care se trimite la acesta Comisie, ca dupa aceea cei de la aceasta comisie sa propuna ei eventual un act legislativ.

“Vocea europeanului nu e auzita” a mai subliniat europarlamentarul, raportand-o la experienta sa din SUA, si a dat exemplu chestiunea cu certificatul verde, in care s-a solicitat votul europrlamentarilor fara ca acestia sa aiba acces la contracte. Un alt exemplu a fost cel pe “hearing”, o comparatie intre stilul congresului american de a asculta parerile congressmen-ilor si a specialistilor din diverse domenii si cel al UE.

“In parlamentul european va spun cum are loc un “hearing” (audiere) vine unul de la comisia europeana si suntem de exemplu in comisia LIBE, unde suntem 70 si se apuca cate unul din fiecare grup politic (vreo zece) sa vorbeasca un minut, doua si deja ai o juma’ de ora, iar dupa o juma’ de ora i se da dreptul la ala de la Comisia Europeana sa vorbeasca doua minute. Pai cat poate sa raspunda ala daca fiecare pune cate o intrebare” a afirmat Terhes aratand ca nu exista o audiere in care sa existe o intrebare urmata de un raspuns. “Tu vorbesti un minut, doua, dupa aia vorbesc aialaltii dupa tine” a continuat Terhes, pentru ca in final concluzia sa fie inclusiv din partea jurnalistului Turcescu, ca totul e o butaforie. Deci, va dati seama din cuvintele lui Terhes in ce mod se iau deciziile in acesta institutie care mai apoi ne conditioneaza drastic viata, astfel ca nu e de mirare afirmatia unui parlamentar italian promotor al iesirii Italiei din zona UE, ca mai degraba reusesti sa iesi din acesta constructie monstruoasa, decat sa reusesti sa o schimbi.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

Am tinut sa va prezentam aceasta discutie dintre Terhes si Turcescu ca sa fiti cat mai constienti de ceea ce se petrece la Bruxelles si ceea ce ni se petrece noua in urma aberatiilor pe care Comisia le impune europenilor, astfel ca la urmatoarele alegerii sa fiti extrem de atenti pe cine votati si sa aveti in clar cum functioneaza lucrurile, daca se poate spune asa ceva. Nu este suficient ca cineva sa ne vorbeasca despre “valori europene” fara ca macar sa ne punem cu adevarat care sunt aceasta sau sa acunda contracte, dat fiind ca doi ani de zile am experimentat abuzuri incredibile sub pretextul combaterii pandemiei.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.