TransilvaniaTv in urma sesizarilor adresate de locuitori Muncipiului Zalau, de pe grupul facebook Agora Zalau s-a interesat la institutul Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica, filiala Cluj-Napoca, care sunt costurile pentru o analiza detaliata despre calitatea apei, ce curge prin robinetele de pe raza Municipiului Zalau.

Alatura-te demersului TransilvaniaTV de a face o analiza completa si acreditata a apei din Zalau! 1

In contextul in care Compania de Apa Somes SA, printr-un comunicat de presa datat la 3 iunie 2020, isi anunta intentia da a mari pretul apei potabile la 3,85 lei/mc inclusiv TVA 9%, cat si tariful pentru canalizare si epurare la 4,09 lei/mc inclusiv TVA 9% incepand cu data de 1 iulie 2020.

In urma sesizarilor facute pe grup de catre cetateni am hotarat sa facem un demers jurnalistic, dar nu in ultimul rand cetatenesc, prin care cei interesați sunt invitati sa se alature pentru a realiza cateva teste de calitate a apei si pentru a a vedea daca este sustenabila si justificata aceasta marire de preturi. Chiar daca in comunicatul emis de Compania de Apa Somes SA este stipulat faptul ca aceasta marire de preturi vine din “Ratiunea necesitatii de ajustare a preturilor/tarifelor rezida in nevoia respectarii planului anual de evolutia a tarifelor la apa si canalizare (strategie tarifare) in perioada 2017-2023”, cetatenii se intreba daca exista si o ratiune a necesitatii de calitate a retelei de apa-canal si totodata a apei care curge prin aceasta.

Sunt zeci de postari in cadrul grupului de Facebook Agora Zalau prin care cetateni au aratat prin postari foto si video, atat in case, cat si prin canalizarile publice de pe raza municipiului Zalau ca acestea sufera mari avarii, iar apa este de o culoare maro-ruginie, ceea ce nu justitifica aceste mariri de preturi.

Conform solicitarii de oferta facute de TransilvaniaTV catre Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica, filiala Cluj-Napoca (ICIA) pentru determinarea apei potabile de pe raza Municipiului Zalau, am primit o oferta de pret din care rezulta ca, costul total de analiza al apei este in valoare de 279,00 euro plus TVA la cursul BNR. In oferta primita se specifica ca Laboratorul analizei de mediu are acreditate incercari de ape conform referentialului SR EN ISO/CEI 17025: 2005, de către Organismul Național de Acreditare, RENAR, aşa cum este precizat în certificatul de acreditare Nr. LI 1178 / 25.05.2018.
Rezultatele încercărilor sunt acoperite de acreditarea RENAR numai prin aplicarea
ştampilei conținând Marca Națională de Acreditare.

Modul de executare al lucrării se face pe bază de Comandă Fermă, iar termenul de valabilitate al ofertei primite de la ICIA pentru TransilvaniaTV scade in 31.12.2020.
Probele pot fi prelevate, în sticlă umplute până la dop, închise ermetic, refrigerate
la 4° – 6°C în lăzi frigorifice și aduse la INCDO INOE 2000 Filiala ICIA – Cluj – Napoca, în
termen de max. 24 ore din momentul prelevării (fapt ce se va preciza în raportul de analize). Cantitatea de probă necesară încercărilor este: apă 1,5 L în sticlă de plastic / probă |(Pentru Analiza microbiologică 0,5 L în sticlă specială de la DSP)]

Invitam cetatenii care doresc sa se alature acestui demers de a face o analiza completa si acreditata  apei din Zalau sa ni se alature si sa ia legatura cu noi prin numarul telefon 0769 633 333.

- Comentarii de la utilizatorii de Facebook -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.