Recent, proiect de lege cu pivire la abuzul și neglijența în serviciu a stârnit o mare controversă în România. Deși inițial și ca de obicei a fost prezentat ca o măsură de combatere a corupției, unii au observat că aceasta ar putea avea consecințe grave pentru cetățeni, inclusiv pentru cei din sectorul privat.
De exemplu avocata Elena Radu a declarat pe facebok că abuzul în serviciu nu este o infracțiune prevăzută doar pentru funcționarii publici, ci și pentru orice cetățean din mediul privat care exercită o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice sau juridice. De asemenea, ea mai spune că se poate pedepsi nu doar în cazul încălcării legilor și ordonanțelor guvernamentale, ci și a normelor din regulamentele Uniunii Europene.
Într-adevăr, mulți cetățeni suntem mai preocupați de faptul că pragul minim pentru infracțiunea de abuz în serviciu ar putea fi redus la 9.000 de lei (aproximativ 1.900 de euro), ceea ce după părerea avocatei ar face ca orice persoană să poată fi urmărită penal pentru o sumă relativ mică. Mai mult, spune tot ea că reducerea limitelor pedepsei cu o treime pentru sectorul privat ar putea duce la discriminare și la tratament inechitabil față de funcționarii publici.
Un alt aspect important subliniat de avocata Elena Radu este acela că, prin această lege, regulamentele UE ar deveni obligatorii în România, la fel ca și legile naționale, iar aceasta ar putea duce la o creștere a numărului de dosare penale împotriva cetățenilor, care nu ar fi conștienți de prevederile acestor regulamente și, prin urmare, ar putea fi ușor vizați de procurori.