Prima mea vizită în Veneția a fost în jurul anului 1998, tot în luna mai. La acea vreme, eram fascinat de tot ceea ce era străin și prea puțin din ceea ce era românesc mă atrăgea. Asta pentru că îmi lipsea un anumit tip de cultură și, de asemenea, încă nu aveam experiența interacțiunii cu cei pe care pe atunci îi consideram mult peste nivelul nostru.
În acea perioadă, se difuza un videoclip muzical cu cântecul „Caruso” interpretat de inconfundabila voce a lui Luciano Pavarotti, acum Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească. Pe fundalul videoclipului era prezentată Veneția cu gondolele sale și, evident, că oricui îi place frumosul asocia orașul cu această imagine romantică. Doar că realitatea, ca întotdeauna, era diferită față de cea prezentată pe ecran. La acea vreme, Veneția nu era încă asaltată de cerșetori „descreierați” din România și nu se dăduse drumul la marele val al globalizării, care urma să afecteze atât țările în care se emigra, cât și cele din care se emigra.
Primul impact pe care l-am avut cu Veneția a fost mirosul care venea din acele canale, care pur și simplu îți taia respirația și îndepărta orice romantism… poate căldura, poate neglijența în a menține curate acele canale, nu știu. Știu doar că în ultima vreme, italienii sub umbrela ideologiei nebune a „democraților” au început să taxeze totul, nu pentru a oferi un serviciu mai bun, ci pentru a pune bazele controlului care limitează libertatea de mișcare, contrar chiar articolului 16 din Constituția lor considerată aiurea „cea mai frumoasă din lume”. Au instalat peste 700 de camere de supraveghere și totemuri la intrare, au o sală de control de unde pot vedea tot ce face fiecare turist care a descărcat codul QR după ce a plătit 5 euro, pot urmări turiștii pas cu pas, așa cum se întâmplă în China cu cartea de identitate digitală. Practic, nu veți mai merge într-un oraș turistic, ci veți intra într-un oraș controlat de „Marele Frate” (Big Brother). Așa că gândiți-vă bine dacă merită să contribuiți la așa ceva, mai ales că acum și în țara noastră aveți posibilitatea să ajungeți în locuri frumoase și să beneficiați de servicii de calitate cu adevărat de patru stele, nu cum au ei hoteluri care nici măcar nu se ridică la nivelul hotelurilor noastre de două stele.
Dacă totuși nu puteți rezista fascinației și vă decideți să simțiți mirosul canalelor și să plătiți mai mult decât este cazul, să aveți grijă să nu vă oferiți datele, mai ales că există pericolul de a vi se încălca dreptul la confidențialitate și intimitate, având în vedere că administrația locală din Veneția își rezervă dreptul de a furniza datele celor care se înregistrează către terți pe care nu îi cunoașteți și nu știți ce vor face cu datele voastre.