
Călin Georgescu a contestat măsura controlului judiciar impusă de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Inițial, Judecătoria Sectorului 1 stabilise termenul de judecată pentru 3 martie, dar ulterior acesta a fost amânat pentru 5 martie.
Contextul juridic al cazului
Decizia de impunere a controlului judiciar a fost adoptată de procurori la data de 26 februarie, odată cu punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Călin Georgescu. Acuzațiile aduse sunt de o gravitate semnificativă, printre acestea numărându-se:
- Instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale;
- Comunicarea de informații false;
- Fals în declarații în formă continuată, inclusiv cu privire la sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațiile de avere;
- Inițierea sau sprijinirea unor organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob;
- Promovarea, în spațiul public, a cultului unor persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității.
Modificarea termenului de judecată
Dosarul prin care Călin Georgescu contestă interdicțiile impuse prin controlul judiciar a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 1 la data de 28 februarie. Inițial, instanța a fixat termenul de judecată pentru 3 martie, dar ulterior acesta a fost reprogramat pentru 5 martie, fără a fi oferite explicații oficiale referitoare la motivul acestei modificări.
Reacția publică și implicațiile juridice
Decizia Parchetului de a iniția urmărirea penală a generat ample dezbateri în spațiul public, având în vedere notorietatea lui Călin Georgescu și influența pe care acesta o exercită asupra unor grupuri politice și civice. Contestarea măsurii controlului judiciar reprezintă un demers previzibil din partea apărării, întrucât ridicarea interdicțiilor ar putea modifica semnificativ strategia sa procesuală.
Pe de altă parte, acest caz ridică întrebări importante privind mecanismele de control al finanțării campaniilor electorale și limitele libertății de exprimare în raport cu legislația care interzice promovarea ideologiilor extremiste. Hotărârea instanței din 5 martie ar putea avea consecințe semnificative nu doar asupra situației juridice a lui Călin Georgescu, ci și asupra peisajului politic românesc și a modului în care autoritățile abordează astfel de spețe.