În Zalău, PNL a dat startul la campania electorală printr-o conferință de presă în care Claudiu Bîrsan (zis și Dius), actual vicepreședinte al Consiliului Județean Sălaj și candidat PNL pentru Primăria Zalău la următoarele alegeri, împreună cu alți doi consilieri locali, au atacat proiectul de buget al municipalității. Placa de bază pentru discursul electoral de astăzi a fost că Primăria Zalău are prevăzuți mai mulți bani pentru funcționare  decât pentru dezvoltare, ceea ce nu spun liberalii zalăuani este că tocmai Legea impune oricărei conduceri de primării să se asigure că Primaria funcționeazăm chiar și în detrimentul dezvoltării.

Campania lui Dius - Cum se cațără pe oglinzi liberalii zălăuani 1Evident, de la conferință nu au lipsit grafice construite în așa fel încât galbenul PNL-istilor să iasă pozitiv în contrast cu roșul reprezentat de PSD, care conduce Primaria, adică o manipulare ieftină pe bază de culori preluată cu ușurință de presa locală “mainstream”, pentru că oricum datele prezentate nu reflectă neapărat bugetele Primăriei Zalău din ultimii 8 ani.

Vorbind despre bugetul total al anului 2023, candidatul PNL a afirmat că 74% din bani s-au dus pe funcționare și doar 26% pe dezvoltare. Totuși, suma cheltuită pe dezvoltare (66 de milioane lei) raportată la suma totală inițial alocată pentru dezvoltare (205 milioane lei) este de aproximativ 32%, nu de 26%, cum a afirmat acesta, astfel că calculele prezentate în discurs sunt incorecte, iar credibilitatea datelor prezentate e musai să o pune sub semnul întrebării.

La conferință au fost prezenți și consilieri PNL despre care am scris cât de indiferenți sunt față de costurile proiectelor propuse de administrația Ciunt. Acum, cu campania electorală, după ce se scobeau în nas și își aranjau perucile în timpul consiliilor locale transmise live, vedem cum i-au apucat grija pentru partea de “dezvoltare a bugetului” (https://transilvaniatv.ro/consilierii-locali-din-zalau-experti-in-ignorarea-cheltuielilor-si-a-impactului-proiectelor-pe-care-le-voteaza/).

La partea în care candidatul PNL la primărie face mai degrabă campanie pentru conducerea Consiliului Județean Sălaj, am observat alte date inexacte. Acesta a afirmat prin comparație că execuția totală a bugetului a fost de 170%, cu 36% cheltuieli de funcționare și 64% investiții în dezvoltare. Totuși, aceste procente adunate nu dau 100%, ceea ce indică o inexactitate în calcul. Este posibil ca Dius să fi confundat sau să fi omis să includă alte categorii de cheltuieli.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

De exemplu, poate a omis cât cheltuie Consiliul Județean Sălaj nu doar cu biletele de avion ale cântărețului din gură ajuns președinte de CJ, dar și cu deplasările lui Paul Maghiu. Astăzi am observat că acesta s-a deplasat la sediul PNL cu mașina instituției, SJ05CSJ, în timp ce vicele Dius și purtătorul de bagaje Gorgan s-au deplasat pe jos la sediu. Dacă acesta își permite să folosească mașina în scop de partid și eventual și personal, mai ales după teatrul ieftin făcut de defunctul coleg de partid și prefect Virgil Turcaș, când a aruncat cu bani pe masă directorilor de direcții din județ pentru a-i mai face să nu folosească mașinile în scop personal, ne ridică semne de întrebare cum vor gestiona pnl-istii resursele publice din primărie în eventualitatea unei improbabile victorii de a prelua conducerea primăriei Zalău.

Update – Cineva ulterior ne-a atras atenția că “bugetul executat pe dezvoltare a fost de 170 % fata de prevederile inițiale. Iar bugetul total (funcționare + dezvoltare) executat la sf lui 2023 a fost de 64% dezvoltare(investiții) si 36% funcționare.”

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii