Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Luju.ro a publicat decizia pronunțată la 13 iulie 2023 , de Înalta Curte de Casație și Justiție (si motivata la inceputul lunii noiembrie) care a confirmat decizia judecătorului CAB Amer Jabre de la Curtea de Apel București cu privire la anularea Hotărârii de Guvern nr. 1242/2021. Hotărârea emisă de Guvernul Ciucă prelungise starea de alertă în țară în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022, astfel încât românii nevaccinati care se întorceau acasă de sărbători au fost carantinați, creându-li-se lor un prejudiciu moral și financiar.

Carantina de Sărbători - Starea de alertă a fost impusă în mod ilegal de către guvernul PNL (Ciucă & Bode) 1Decizia Înaltei Curți vine ca rezultat al unui proces inițiat de către activistul civic Aurelian Popa și juristul Adrian Secu, aceștia contestând legalitatea prelungirii stării de alertă. Decizia judecătorului Jabre, confirmată acum de ICCJ, a subliniat că Hotărârea de Guvern a fost emisă pe baza unei structuri-fantomă, respectiv Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nr. 112/2021.

USR Salaj

O dublă problemă a fost identificată în această situație. În primul rând, nu exista niciun act de înființare a CNSU, iar în al doilea rând, semnătura ministrului Afacerilor Interne de la acea vreme, Lucian Bode, nu apărea pe proiectul de Hotărâre de Guvern. Guvernul s-a apărat, argumentând că semnătura lui Bode apare pe nota de fundamentare a proiectului de HG, ceea ce ne facem să ne ganndim la parșivitatea acestui personaj politic care pe de o parte nu si-a asumat pe deplin responsabilitatea actiunilor, iar pe de alta parte a provocat aglomerație și nervi în vămi în timpul vacanței de Crăciun pentru cei ce se întorceau acasă. Cu toate acesta, dupa ce Înalta Curte a respins acest argument a subliniinat că legea privind normele de tehnică legislativă impune ca semnătura să apară pe proiectul propriu-zis de act normativ, cu alte cuvinte cineva trebuia să-și asume aberatiile impuse, ca să știm și noi pe cine să dăm în judecată pentru prejudicile create.

Un român trecut prin Vama Petea scapă de carantină printr-o decizie a Justiţiei

Decizia ICCJ confirmă astfel că actul administrativ (prelungirea starii de alerta) a fost emis cu încălcarea procedurilor legale, iar critica privind caracterul necesar al măsurilor dispuse prin actul administrativ nu a fost suficientă pentru a suplini această neîndeplinire a cerințelor de legalitate.

O întrebare firească se ridică cu privire la cine plătește prejudiciul creat statului și cetățenilor în contextul proceselor de carantinare; în multe cazuri, onorariile avocaților, fie câștigate, fie pierdute, au fost suportate din bugetul statului. Aceste cheltuieli  ar trebuie  adaugate la jaful de un miliard, investigat de DNA…

Să nu uităm că tot din cauza nemulțumirilor provocate atunci de Ciucă și Bode, aceștia ulterior au inițiat o lege prin care să trimită protestatarii direct la închisoare.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii