Opinie – Da și eu am vrut sa imi bat profesorii…

1

Acum, în perioada sărbătorilor, în spațiul public din România, din cauza unui elev cuțitar, s-a repus în discuție comportamentul elevilor, atât față de alți elevi, cât și față de profesori. Lucruri de genul acesta s-au petrecut și în trecut și se vor mai petrece, aceasta pentru că întotdeauna vor fi diferențe semnificative în educația copiilor, cauzate mai ales de profesori și învățători. Evident că, dacă ai șansa de a avea o învățătoare și profesori pregătiți, probabilitatea unor comportamente de nedorit va fi mult mai mică, dar nu e exclus, câți premianți sau olimpici nu au sfârșit să comită cele mai reprobabile infracțiuni?

Nu toți avem șansa de profesori pe deplin pregătiți și asta ne va condiționa mai mult sau mai puțin viața. În anii mei de generală (Școala Porolissum nr. 4), am avut parte de 5 învățătoare și, dacă stau să mă gândesc acum, nici pentru una nu aș avea de ce să mă simt recunoscător, mai ales că erau obișnuite cu mici atenții, iar notarea se făcea pornind tocmai de la acestea…și asta într-o perioadă în care statul era cu mult mai prezent decât acum, când furtul intelectual te face prim-ministru sau ministru de interne…chiar cu complicitatea profesorilor. La vremea aceea, statul era atât de prezent în perioada de dinainte de 1989, încât o nenorocită de directoare a chemat-o pe mama mea la școală doar pentru un simplu desen în care am desenat sugestiv cum un om puternic ținea o balanță cu două pietre (în care cea mai mare era munca și cântărea mult mai puțin decât cealaltă piatră, ce reprezenta statul). Acum ce o fi avut in minte atunci micuța aia comunistă directoare nu mai știu să vă spun, mi-a rămas doar amintirea unei educatoare turnătoare…

USR Zalau - Primar 2025

Tot în școala aceea am avut parte și de primele minciuni si acuze din partea unei învățătoare cum că aș fi furat un abecedar, dar și de primele discriminări. Dacă erai copil de muncitori, mergeai într-o clasă cu copii de muncitori, dacă de profesori, atunci aveai parte de clasă cu copii de profesori și, evident, și de profesori care aveau altă pregătire și alt comportament. Am avut și situația în care am fost lovit violent după ceafă de un profesor de matematică și diriginte la clasa „copiilor de profesori” (unul Cosma) pentru simplul motiv că mă jucam cu alții mai zgomotos pe scările școlii in recreație. Dacă ai mei l-ar fi denunțat atunci, nu s-ar fi petrecut nimic pentru că erau alte mentalități bune rele vă las pe voi să le apreciați din prisma voastră, dar acum încearcă să mai dai în copilul cuiva, mai ales în calitate de profesor în care se presupune că ești capabil să gestionezi și elevi mai recalcitranți.  Întâmplarea face că respectivul să-mi fie și vecin, dar nici după atâția ani nu țin să-l salut, mai ales că pentru mine el a rămas reprezentarea vie a discriminării elevilor pe bază de clasă.

Era foarte frustrant să vezi cum la clasa mea profesorii suplinitori se tot schimbau, mai ales în perioada în care aveai nevoie de pregătire pentru examenele de intrare la liceu. La mine la clasă nimerise un aiurit care se credea agent de servicii secrete și atâta ne-a povestit din aiurelile lui la ore încât am fost nevoit să iau lecții de matematică plătite de părinți din bani făcuți cu muncă grea. La vremea când copiii ar trebui să aibă alte preocupări, eu am simțit din plin condiționările provocate chiar de acești „minunați” profesori pe care astăzi unii îi stimați și compătimiți cu atâta pathos. Aceștia sunt aceiași care au „pregătit” și generația mea, dar și generațiile care acum se droghează și mai scot și cuțitul… Sunt aceiași care v-au învățat pe unii că doar bani si pilele contează, ce atâta respect… Poate generația mea își aduce aminte cum la Liceul de Mate-Fizica din Zalău intrai doar pe bază de pile… să îndrăznească cineva de la inspectorat să spună că nu e adevărat. Pe vremea mea mergeau kent-urile și floricelele, acum văd că doamnele inspectoare au diamante…probabil obținute din mila elevilor și enoriașilor. Și de ăștia vreți voi să imi fie milă și rușine? De la aceștia, vreți voi ca copiii voștri să învețe școală și să pretindă guvernaților să nu mai fure? Nu vreau să-l apăr pe cuțitarul care și-a zgâriat profesoara, dar să nu îmi veniți să-mi spuneți mie că acești profesori care în ultima vreme au ocupat posturile titularizate cu note pentru care mulți am fi rămas corigenți nu au nevoie de mult mai multă pregătire (inclusiv  psihologică) mai ales că au tot timpul pretenții la salarii cât mai mari.

Îmi pare rău să vă reamintesc realitatea mai ales la cei ce aveți tendința cosmetizării trecutului, bine nici cu prezentul nu mie rușine, dar societatea noastră românească in cele mai mici detalii (instanțe judecătorești, ministere, etc, etc, cosi via) este reflexia educației făcute tocmai de acești profesori și inspectorii lor de a lungul generațiilor…și da și eu am vrut să imi bat profesorii nu numai in școala generală, dar și in liceu și in facultate, pentru că și acolo am întâlnit profesori necinstiți, falși și slabi pregătiți in ciudă faimei de care se bucurau unii.

DGM BAGGER CONSTRUCT EXCAVARI - DEMOLARI SI TALUZARI IN SALAJ

1 COMENTARIU

  1. Este trist cum uneori se intampla astfel de incidente, cauzate de pregatirea necorespunzatoare a profesorilor si educatorilor. Aceste lucruri arata nivelul extrem de inalt la limita pe care ar trebui sa-l aiba sistemul de educatie si le pun in evidenta lipsurile sale in demersul de a pregati elevii si profesorii pentru viitor. Este intristator sa vezi cum aceleasi lipsuri inca exista si astazi. Educatia si invatarea sunt elemente foarte importante pentru formari unei generatii noi si corecte, motiv pentru care statul si parintii ar trebui sa se asigure ca scoalelor le sunt furnizate toate resursele necesare, in special profesorilor, astfel incat acestia sa poata sa dea o educatie de calitate copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.