Europarlamentarul PNTCD Cristian Terhes s-a intalnit cu cinci tineri din Salaj, joi 21 mai 2020 la Zalau, dupa ce acestia i-au solicitat sprijinul pe Facebook si i-au trimis o petitie. Tinerii fac parte din Miscarea Elevilor din Romania, care solicita anularea examenelor de capacitate si bacalaureat pe motiv de pandemie si obligativitatea purtarii mastii pe durata examenelor.

Europarlamentarul Cristian Terhes a preluat petitia Miscarii Elevilor din Romania pentru anularea examenelor de capacitate si bacalaureat 1

“Ma bucur sa fim astazi prezenti in Zalau. am primit solicitarea voastra de a avea o intrevedere in regim de urgenta. Am vazut petitia pe care mi-ati trimis-o, argumentele pe care le aveti, pentru a modifica cadrul legislativ cu privire la desfasurarea examenului de capacitate si a examenului de bacaluareat.

As fi interesat sa stiu direct de la voi opiniile argumentele si pozitia pe care o aveti, sa-mi detaliati ceea ce mi-ati spus deja in petitie, pentru a vedea mai departe ceea ce se va putea face”

le-a declarat europarlamentarul salajean Terhes, tinerilor din Miscarea Elevilor din Romania.

Stefania, reprezentanta acestei Miscarii, la nivelul judetului Salaj, dupa ce a multumit pentru promptitudinea demonstrata de europarlamentarul Terhes fata de petitia tinerilor, a facut o prezentare legata de nasterea miscarii, in plina pandemie, “cu scopul de a proteja sanatatea si drepturile elevilor, precum si pentru modernizarea sistemului de educatie din Romania”.

 

Europarlamentarul Cristian Terhes a preluat petitia Miscarii Elevilor din Romania pentru anularea examenelor de capacitate si bacalaureat 2

“Impreuna militam pentru anularea examenelor de capacitate si bacalaureat si totodata pentru echivalarea acestora”, a declarat reprezentanta Miscarii Elevilor din Romania pentru TransilvaniaTV.ro.

Printre argumentele aduse de Stefania este faptul ca Statul Roman este in imposibilitatea asigurarii de conditii minime de sigurante, avand in vedere problema mastiilor si manusilor, sutele de milioane de elevii care au diferite boli (astm, boli autoimune, obezitate) putand fi acutizate din cauza unui eventual contact cu acest virus, aburirea ochelarilor din cauza purtarii mastilor. Cel mai important argument declarat, insa, a fost acela ca majoritatea elevilor din mediul rural nu a avut acces la dispozitive prin care sa poata lua legatura cu cadrele didactice.

In aceeasi ordine de idei, Raluca, o alta tanara, a vorbit de conditia sa medicala si despre faptul ca sustinerea acestui examen prin purtarea mastii ar putea sa-i puna in pericol sanatatea.

La randul sau Alexandru, elev la un liceu cu specialitate muzicala, unde studiaza clarinetul, doreste sa evite riscul de a se contamina cu un virus care sa-i atace sistemul respirator pentru a nu-i fi pusa in pericol cariera muzicala.

Un alt tanar, Andrei, a vorbit despre pierderea increderii in Ministerul Educatiei si Cercetarii din momentul in care au anuntat ca scolii nu vor fi inchise, iar ulterior acestea s-au inchis pe o perioada mai lunga de timp.

“Eu personal sa port masca timp de 3 ore in timpul bacalaureatului mi-ar provoca o anxietate foarte mare si probleme in respiratie”, a spus ferm Andrei, si el parte din Miscarea Elevilor din Romania infiintata anul acesta.

In dialogul cu europarlamentarul Cristian Terhes, Razvan, unul din cei cinci tineri prezenti, arata ca-l deranjeaza incertitudinea Guvernului, incepand cu Ministrul Educatiei prin faptul ca acesta a declarat ca doar 40% dintre elevii au participat la scoala online si deci, in opinia acestuia, ar exista o inegalitate intre elevi. Pentru acest elev tot o neclaritate si incertidudine a venit si din partea lui Raed Arafat care ar fi declarat, in perindarile sale pe la telezviziuni, ca salile nu ar fi bine echipate.

Dupa inchierea dialogului, europarlamentarul salajean le-a transmis tinerilor ca va prelua petitia acestora si o va prezenta autoritatilor judetene si nationale.

Dialogul dintre cei cinci tineri si europarlamentarul din judetul nostru este o actiune benefica pentru democratia din tara noastra, o implicare clara si civica pentru a gasi raspunsuri concrete si legale, intr-o perioada particulara, in care drepturile si libertatile indiferent de generatie au fost puse la grea incercare.

Pentru a afla mai multe despre ce au discutat tinerii cu europarlamentarul salajean, va invitam sa vizionati urmatorul material.

- Comentarii de la utilizatorii de Facebook -

3 COMENTARII

  1. Susțin Mișcarea Elevilor din România! Viața și sănătatea primează!Ce este mai important: o notă la un examen sau viața unui om? Vorbim în contextul actual al pandemiei. Vă doresc succes!

  2. De ce sa ne expunem copiii unui risc așa de mare de îmbolnăvire??? Acest examen este mai important decât viața unui copil și a familiei lui?? Sa fim realiști… Susțin ANULAREA EXAMENELOR ȘI ECHIVALAREA ACESTORA!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.