Vineri, 22 martie 2024, la Zalău, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a avut loc prezentarea filmului “Avram Iancu împotriva Imperiului”. Filmul a fost adus de sălajenii (coproducători) Alin Panc și Sandu Pop “Văru Săndel”, care, de altfel, a făcut introducerea filmului în fața publicului prezent, explicând cum a venit ideea acestui film.
Chiar dacă este o docu-ficțiune despre viața “Crăișorului Munților”, o poveste “savuroasă”, așa cum o declară și naratorul din film, această producție a readus în memoria noastră figura eroică a lui Avram Iancu. Cei prezenți în sală au putut vedea o împletire de narativă istorică cu o evocare prin intermediul imaginilor și actorilor perioadei în care și românii au început să simtă mai acut necesitatea de a-și afirma identitatea în Transilvania, aflată sub stăpânirea Împăratului de la Viena, ce-și vedea amenințat imperiul și tronul de revolta din 1848. Figura Împăratului, care se plimbă prin Transilvania pentru a-l întâlni pe Crăișor, este materializată în câteva scurte cadre tot de un actor sălăjean, Darius Prodan, cunoscut publicului din oraș pentru eforturile sale de a aduce și crea teatru în urbea de la poalele Meseșului, chiar dacă nu dispune de o leafă grasă, precum a unor manageri locali de “cultură”.
Cum era de așteptat, la sfârșitul proiecției, publicul a apreciat prin aplauze călduroase și sincere atât producția, cât și prezența actorilor și producătorilor fiind prezent și Romi Cărmăzan. La final a fost prezent inclusiv actorul principal, actorul sibian, Horia Fedorca. Nu au lipsit mulțumirile către anumiți sponsori locali, inclusiv sprijinul acordat de către Consiliul Județean Sălaj pentru prezentarea filmului și printre alte orașe din județ. Tot spre final, a luat cuvântul și președintele de Consiliul Județean, Dinu Iancu Sălăjean, care surprinzător s-a limitat doar la aprecierea filmului și a sălăjenilor care ne reprezintă în țară, fără a face propagandă partidului din care face parte el și candidatul la primărie prezent în sală la această proiecție. Ironia sorții a făcut să-l numească pe “Franz Joseph” (Darius Prodan) “prietenul nostru”, în condițiile în care pe când era consilier local a avut obiecții la ideea de a se investi în transformarea unui punct termic dezafectat și insalubru într-o sală de teatru pentru nevoile asociației “Pro Teatru” conduse de tânărul actor. Nu am observat prezența în sală a partenerilor de coaliție probabil ei o să fie prezenți când se va realiza un film despre Mihai Viteazul și statuia lui ce urmează să se construiască în Zalău.
În ceea ce ne privește, filmul nu a fost destul de tragic, așa cum a afirmat Dinu, asta pentru că nu a atins coarda sensibilă a relațiilor dintre maghiari și români de la acea vreme, rămânând în zona soft istorică, mai tragică fiind realitatea de acum din județ. Cu toate acestea, nu putem să nu încheiem într-o notă optimistă și să nu spunem că da, într-adevăr, așa cum spunea și vărul Sandel cu referire la unul dintre spectatorii care au văzut, comentat și apreciat acest film, producția te face să te simți “un pic mai român de cât ai intrat”. Să sperăm că pic cu pic vom ajunge să fim cu toții mai interesați de producția filmelor românești, promovarea lor și a actorilor lor și a povestirilor legate de figurile istorice ale neamului nostru.