Ministerul Apărării Naționale a semnat recent un memorandum de înțelegere cu Microsoft România, care implică colaborarea în domeniul tehnologiei informației, securității și apărării cibernetice. Deși memorandumul nu presupune niciun angajament al Ministerului de a achiziționa ofertele comerciale ale Microsoft și nu obligă părțile la o posibilă colaborare comercială, acesta ridică îngrijorări cu privire la problemele de confidențialitate și de protecție a datelor personale.
În urma colaborării cu Microsoft, MApN va beneficia de informații care vizează experiența practică la scară globală, precum și de exemple de bune practici și beneficiile aduse de implementarea unor tehnologii sau ecosisteme inovatoare, cum ar fi cele referitoare la aplicații ale Inteligenței Artificiale, Data Analytics, Cloud, Big & Open Data, Internet of Things, ZeroTrust, Data Lake și Data Warehouse.
Cu toate acestea, problema cu acest acord este faptul că guvernul nu a informat publicul cu privire la detaliile acestei colaborări și nici nu a explicat în mod clar ce implică acest memorandum cu Microsoft România. Mai mult decât atât, acest acord ridică întrebări cu privire la confidențialitatea și protecția datelor personale.Vă îndemnăm să luați inițiativa și să verificați singuri ce înseamnă aceste cuvinte: Inteligența Artificiala, Data Analytics, Cloud, Big & Open Data, Internet of Things, ZeroTrust, Data Lake și Data Warehouse…
Este extrem de important să fim vigilenți cu privire la problemele de privacy și de protecție a datelor personale, mai ales în contextul în care tot mai multe date sunt colectate și stocate în cloud de catre guverne aparent decomocratice precum cel actual al Romaniei. Trebuie să ne asigurăm că drepturile și libertățile noastre individuale sunt protejate, chiar și în lumea digitală în care trăim.