Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate.
Legea proaspăt promulgată aduce în prim-plan utilizarea cartii electronice de identitate pentru autentificare, subliniind distincția clară dintre autentificare și identificare. Potrivit noilor prevederi, cartea electronică de „identitate” permite titularului să utilizeze semnătura electronică și să se autentifice în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat, practic prin acesta se creeaza faimoasa identitate digitala.
In ce privește aceasta carte electronică de identitate digitala aceasta se va emite înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți sau a reprezentantului legal. Aceasta poate interveni și în cazul unor situații specifice, cum ar fi copiii aflați în plasament sau separați temporar sau definitiv de părinți.
Valabilitatea cărții electronice de identitate, variază în funcție de vârsta titularului. De exemplu, persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani vor primi o carte cu valabilitate de 2 ani, în timp ce după împlinirea vârstei de 70 de ani, valabilitatea este nelimitată.
De asemenea, legea reglementează utilizarea certificatelor pentru autentificare sau semnătură electronică în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private. Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată vor avea aceeași valoare cu cele semnate olograf, conform noilor reglementări.