Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate.

Legea proaspăt promulgată aduce în prim-plan utilizarea cartii electronice de identitate pentru autentificare, subliniind distincția clară dintre autentificare și identificare. Potrivit noilor prevederi, cartea electronică de “identitate” permite titularului să utilizeze semnătura electronică și să se autentifice în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat, practic prin acesta se creeaza faimoasa identitate digitala.

USR Salaj

La nivelul întregii Europe, există tot mai multe voci îngrijorate cu privire la această “identitate digitală” care va acumula foarte multe informații despre starea de sănătate a fiecărei persoane, plățile sale digitale, și multe alte informații care, în ciuda asigurărilor de securitate din partea guvernatilor, va submina intimitatea și libertățile individuale.

In ce privește aceasta carte electronică de identitate digitala aceasta se va emite înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți sau a reprezentantului legal. Aceasta poate interveni și în cazul unor situații specifice, cum ar fi copiii aflați în plasament sau separați temporar sau definitiv de părinți.

Valabilitatea  cărții electronice de identitate, variază în funcție de vârsta titularului. De exemplu, persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani vor primi o carte cu valabilitate de 2 ani, în timp ce după împlinirea vârstei de 70 de ani, valabilitatea este nelimitată.

De asemenea, legea reglementează utilizarea certificatelor pentru autentificare sau semnătură electronică în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private. Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată vor avea aceeași valoare cu cele semnate olograf, conform noilor reglementări.

 

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii