Astăzi, începând cu ora 10, a debutat o nouă ediție a programului „Rabla pentru sobe”, așa după cum a anunțat Ministerul Mediului. Cei care vor beneficia în acest an de acest program, care se derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), sunt cetățenii care provin din cele 27 de judeţe situate în zona montană a țării (aproximativ 900 de comune fiind direct vizate) și care vor să-și înlocuiască sobele vechi cu unele moderne și mai eficiente din punct de vedere energetic. Precizăm faptul că pentru fiecare UAT suma alocată este de maximum 560.000 lei, iar legat de beneficiari statul va finanţa 70% din cheltuiala realizată cu instalarea unei noi sobe eficiente, plafonul stabilit neputând depăși însă suma de 10.000 de lei.
Legat de modul în care acest program îi va ajuta pe beneficiari, Mircea Fechet – ministrul mediului, apelor și pădurilor a declarat recent că „Rabla pentru sobe înseamnă mai puține lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă așadar o economie și o presiune mai mică pusă pe pădurile României, dar înseamnă, în același timp și un mediu mai curat. Discutăm despre sobe cu înaltă eficiență energetică și despre o reducere la aproape o treime a cantității de lemn de foc necesară în timpul iernii. Rabla pentru sobe are în acest an un buget de 500 milioane de lei”.
UAT-urile din țară (incluse în lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018) vor putea depune cererile de înscriere și documentația aferentă, prin aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie, ora 23:59.
Cu privire la amploarea proiectului și a numărului de sobe vechi care se estimează a fi schimbate în acest an, Florin Bănică – președinte AFM a declarat recent că „fiecare primărie de comună va accesa, prin programul Rabla pentru Sobe, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”.
