A incalcat IPJ Salaj GDPR-ul in cazul unui baiat de 14 ani cautat pentru parasirea locului unui accident cu bicicleta?
Azi dimineață, IPJ Sălaj a transmis spre mediatizare imaginile unui incident petrecut cu bicicleta într-o stație de autobuz în ziua de 12 iunie 2024. Din imaginile filmate cu o cameră amplasată în spațiul public, a cărei responsabilitate privind prelucrarea datelor nu este clară (Primăria? IPJ Sălaj?), se poate vedea cum dintr-un taxi oprit în stația de autobuz coboară un copil (un băiat mai mare) care aleargă spre magazinul Universal. Totodată, o femeie aleargă și ea din cauza ploii, lăsând în urmă un copil, o fetiță, să coboare nesupravegheată din mașină. Din nefericire, se presupune că fetița lăsată în urmă de părinte nu s-a asigurat, fiind astfel acroșată de un adolescent de 14 ani pe bicicletă. Din filmare nu se vede clar dinamica incidentului, însă se presupune că fetița nu s-a asigurat corespunzător.
După difuzarea imaginilor, în ciuda legislației GDPR, adolescentul a fost identificat ca autorul „faptei” de a fi părăsit locul accidentului.
Desigur, după ce filmarea a generat interes și a adus ceva marunt profit pentru anumite site-uri ale ziarlor locale prin click bait, care ar fi trebuit să înțeleagă gravitatea situației de a pune un adolescent în situația de infamie publică pentru o presupusa părăsire a locului accidentului, desi răspunderea penală a minorilor este condiționată de vârsta acestora la momentul comiterii faptei prevăzute de legea penală, iar IPJ Sălaj stie aceasta nu degeba a solicitat ulterior să nu mai fie mediatizată filmarea și implicit imaginea adolescentului.
Dacă imaginile au fost transmise către presă la ora 8:11, la 10:34 IPJ Sălaj a comunicat identificarea autorului, ceea ce presupune că identificarea a fost făcută cu ceva timp înainte ca acest comunicat să fie transmis către presă. Cu toate acestea, după 20 de minute, s-a solicitat să nu mai fie mediatizate niciun cadru al filmării și întreaga filmare în care a fost surprinsă presupusa acroșare și presupusa părăsire a locului accidentului.
Această situație ridică o intrebare privind modul în care IPJ Sălaj înțelege regulile de protecție a datelor personale, în special în cazul minorilor. Am dori ca, în acest caz, să se efectueze o anchetă din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pe care o vom sesiza, pentru a verifica dacă, în cazul acestui adolescent implicat într-un incident nedorit, nu doar din cauza vremii, neatenției și a lipsei de piste ciclabile, s-a respectat legea. Asta pentru ca nu cumva polițiștii să ne spună că îi învățăm noi pe ei ce să facă… având în vedere că sunt atoateștiutori și au constatat o faptă fără a fi la fața locului si prin proprile lor simturi…, ci doar pe baza unor imagini.