Adrian Papahagi, intelectual autoproclamat și propagandist de serviciu al curentului „democratic” care visează la măsuri totalitare, revine cu un nou apel la „neutralizare” a celor pe care îi consideră adversari politici. Într-o postare recentă pe Facebook, acesta vorbește despre necesitatea ca statul român să acționeze împotriva „agenților Rusiei”, folosind metode ce aduc aminte mai degrabă de securismul ceaușist decât de principiile unui stat democratic.
Pentru Papahagi, „neutralizare” înseamnă arestări, expulzări, anchete, intimidare, blocarea conturilor, cenzură și alte metode „specifice” serviciilor de informații. Pe scurt, orice individ care nu se aliniază ideologic viziunii sale trebuie pus la zid prin metode represive. Dacă un cetățean de rând ar îndrăzni să folosească un astfel de limbaj, ar fi imediat săltat de autorități pentru „instigare la violență”. Dar când vine din gura unui „intelectual” cu pretenții de moralist, brusc devine un discurs despre „suveranitate” și „ordine”.
Papahagi nu se mulțumește doar să arunce aceste declarații în spațiul public, ci se și victimizează, acuzând că a fost atacat de „putinime” pentru postările sale belicoase. Ba chiar își bate joc de cei care ar putea sesiza autoritățile pentru un astfel de discurs, ironizându-i cu o falsă plângere către poliție.
Problema reală este că astfel de mesaje, venite din partea unor personaje conectate la zona de influență politică și intelectuală a așa zisei drepte românești, trădează un pattern periculos: redefinirea statului de drept într-o formă securistă, în care justiția nu mai funcționează după principii legale, ci după etichete ideologice aruncate la întâmplare. Astăzi sunt „putiniștii”, mâine cine urmează? Jurnaliștii incomozi? Profesorii care nu predau după dogmele dorite? Simpli cetățeni care au îndrăznit să critice linia oficială a demenților liberali?
Nu este prima dată când Adrian Papahagi vehiculează astfel de mesaje. Mereu, acesta a promovat constant ideea că „democrația” (lor) trebuie apărată prin metode autoritare, un paradox care ne arată că discursul său nu are nicio legătură cu valorile europene pe care pretinde că le susține. Ce face acum este o recidivă: un nou episod dintr-o campanie de radicalizare a discursului public, în care „dușmanii poporului” sunt mereu alții, dar metodele propuse pentru „neutralizarea” lor rămân aceleași.
Într-o democrație reală, apelurile la represiune politică și cenzură nu sunt instrumente legitime. Însă, pentru oameni ca Papahagi, democrația pare să fie doar un concept convenabil, utilizat doar când îi servește propriului interes. Restul? Doar detalii care pot fi „neutralizate” la nevoie.
sursa foto https://cluj24.ro/