Problema remunerației gărzilor medicale a fost adusă din nou în discuție de ministrul Sănătății – Alexandru Rafila într-o conferință de presă susținută la Craiova. Acesta a declarat că este la curent cu nemulțumirile medicilor legate de slaba remunerație pentru orele prestate în cadrul gărzilor, în contextul în care plata se face în acest moment tot la nivelul salariilor din anul 2018. Din acest motiv ministrul Sănătății a spus că s-au căutat măsuri și soluții pentru corectarea acestui neajuns al angajaților direct afectați, subliniind totuși importanța gărzilor în spitalele de urgență precum și obligația medicilor de a le efectua. Poziția ministrului a fost una pe cât de clară pe atât de tranșantă: „nu poți să fii angajat al unui spital de urgență și să refuzi să faci gărzile.”
Pentru rezolvarea problemei lipsei medicilor de gardă în unele spitale din țară, Alexandru Rafila a declarat că „problema plății gărzilor este una mai veche, pe care am încercat să o rezolvăm. Am propus o sumă suplimentară de 1.000 de lei pentru medicii care fac gărzi lunare. În prezent, gărzile sunt plătite la nivelul salariilor din 2018, ceea ce este o problemă. Însă nu putem obliga un spital de urgență să funcționeze fără continuitatea activității medicale”.
Ca o concluzie a intervenției ministrului pe acest subiect delicat, acesta a declarat că soluția găsită este una simplă, însă continuă să lucreze împreună cu sindicatele pentru identificarea de noi strategii pentru depășirea acestui neajuns. Cu privire la acest aspect ministrul a declarat că „noua lege a salarizării va permite ca gărzile să fie plătite la nivelul salariilor actuale. Până atunci, am introdus o plată suplimentară atât pentru medici, cât și pentru asistenții medicali”.
Sursa foto: Guliver/Getty Images