Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

PNL și-a mai inventat o poveste prin care să-și facă campanie electorală, și anume ritmul de dezvoltare a județului Sălaj… pe baza unui articol din Graiul Sălajului scris de una care nici pe la conferințe de presă nu mai dă. Filiala județeană a partidului se mândrește pe Facebook cu acest ritm de creștere, doar doar ori mai prinde niște pești, în perspectiva alegerilor de tot felul.

Ca să dea credibilitate textului, jurnalista vorbește despre “date statistice”. Bineînțeles, nu uită să-l intercaleze pe cântărețul din gură ajuns din greșeală președinte la Consiliul Județean, după ce în calitate de consilier local era un monument al muțeniei și abia după aceea ne vorbește despre sursa datelor statistice, adică Consiliul Județean Sălaj, ceea ce din start ne face să ne îndoim de metodologia și obiectivitatea datelor furnizate.

USR Salaj

Ca minciuna să fie completă, jurnalista scrie că “datele furnizate de administrația județeană, care arată ritmul dinamic de dezvoltare a Sălajului, sunt confirmate și de un studiu complex, realizat la nivel național, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și BNR, de Hotnews.ro”. Ori din textul din articolul de pe Hotnews, nu rezultă nici în mod direct, nici explicit existența unui studiu complex realizat la nivel național, bazat pe datele de la Institutul Național de Statistică și BNR, care să confirme “ritmul dinamic de dezvoltare a Sălajului”. Datele despe care Hotnews spune că au fost confirmate de BNR și de Statistică se refereau la datele cu privire la inegalitățile economice, ale lui Cătălin Ghinăraru cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare a Muncii, nu ale Institutului Național de  Statistică cu privire la un ritm dezvoltat al Sălajului.

În articolul din Hotnews vedem cum se extinde discuția despre inegalitățile economice la capacitatea diferită a județelor de a genera venituri proprii, dar aici nu avem o indicație clară a sursei cu privire la ritmurile de dezvoltare, ci doar un tabel, pe care oricine îl poate crea și comanda în funcție de cerințele clientului. Conform site-ului Europa Liberă România, site-ul Hotnews este unul dintre site-urile care primesc bani publici de la PNL (la nivel local și Graiul Sălajului primește bani publici de la PNL), așa că dacă veți privi tabelul cu “ritmul de dezvoltare”, veți observa cum județele galbene sunt creditate de acest site cu cele mai mari “ritmuri de dezvoltare”. Ciudat e ca pe acest tabel in care Sălajul apare, “în TOP 3 ca ritm de dezvoltare, după Cluj și București”, site-ul nu și-a pus logo-ul, ori or fi uitat ori nu-și asumă în totalitate informația.

Deci, avem un articol de pe Hotnews, un site sponsorizat de PNL, în care jurnalista de la un ziar la care PNL plătește publicitate politică preia informațiile și face un mix cu “statisticile” Consiliului Județean Sălaj, condus de un membru PNL… apoi, articolul jurnalistei este preluat de propagandiștii filialei Sălaj și răspândit în toate direcțiile în grupurile de Facebook din Sălaj și uite așa avem un val de dezinformare și manipulare în perioada premergătoare alegerilor.

Interesant cum jurnalistei i-a scapat partea aceasta din articolul din Hotnews “De remarcat că judetele Botosani, Salaj, Vaslui, Vrancea, Valcea si Teleorman au un dezechilibru fiscal ridicat, depinzând de transferurile de la bugetul de stat pentru a supraviețui, arată un studiu publicat de un grup de specialiști români. Altfel spus, sunt mai ușor controlabile politic, fiind dependente de banii de la București”…

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii