Noi spectacole de teatru la Curtea Artiștilor

0
1296

Așa cum ne-a obișnuit, festivalul de teatru Curtea Artiștilor aduce spectacole fascinante, pentru toată familia reușind să aducă la Zalău actori apreciați în toată țara.

Noi spectacole de teatru la Curtea Artiștilor 1

11 august, ora 19:00 – Jocul de-a vacanța

Jocul de-a vacanța realizat de către studenții Universității „Lucian Blaga” Sibiu (Departamentul de Artă Teatrală, specializarea Actorie), este un spectacol care încă din titlu ne sugerează ideea de joc. Pentru un actor, jocul reprezintă acțiunea de a interpreta, iar pentru noi, „oamenii de rând”, o activitate distractivă. Această producție artistică îmbină ambele concepte.

Personajele acestui spectacol sunt niște oameni obișnuiți, dominați de banalul unei existențe marcate de rutină. Ceea ce îi scoate pe aceștia din rutină este însăși vacanța, deoarece, prin intermediul acesteia personajele se redescoperă. Pe toată această perioadă de relaxare, vor uita de cotidian și intră într-un joc în care viața este reprezentată de copilărie, este plină de zâmbete, de costumații hilare și de neuitatele iubiri de-o vară.

Noi spectacole de teatru la Curtea Artiștilor 2

13 august, ora 21:00 – Teatru: Autopsy&CO cu Oana Brânzan

Adaptare după: Gérald Gruhn

Regia: Ofelia Popii

Cu: Oana Brânzan

Co-producători: Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte al ULBS & Asociația Culturală Philogen

Light design: Dorin Părău

Muzică originală: Swipe Studio

Foto credit: Carol Hruby

Manager proiect: Denisa Bar

„Găsește un copil nevinovat, ține-l departe de orice valoare morală sau etică, rupe-i în două nevoia de iubire, apoi dă-i drumul în viață, după ce a cunoscut singurătatea, și o să ai parte de cel mai comun caz de supraviețuire într-o lume ce te formează după chipul și asemănarea ei… Un text ce te face să te întrebi ce înseamnă să fii puternic și sparge clișeele despre psihopați. Interpretarea Oanei te răvășește și te înduioșează, râzi, în timp ce îți ștergi lacrima cu jenă.” – Ofelia Popii

Noi spectacole de teatru la Curtea Artiștilor 3

18 august, ora 19:00 – Ziua Iertării

de Hanna Azoulay-Hasfari

cu: Ana Apetrei / Anastasia Ioana Florea, Cezara Crețu, Alis Ana-Maria Pelle, Francesca Pop și Andreea Alice Preda

pe 18 august la Zalău!

Regia: Eugen Gyemant

Light design: Dorin Alexandru Părău

Asistente proiect: Violeta-Andreea Buduleci și Denisa Bar

Manager proiect: Luminița Dana Bîrsan

Fotografii: Hruby Carol

Afiș: Adrian Mărgineanu

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – premiera: 2021

Piesa autoarei israeliene Hanna Azoulay-Hasfari este o confruntare între patru personalități pasionale, patru surori, pe care dispariția bruscă a mamei lor le aduce din nou împreună, după cincisprezece ani, în care lucrurile nespuse dintre ele le-au făcut să se îndepărteze.

O sărbătoare a ispășirii, a judecății și a iertării le obligă să își regăsească una în cealaltă rădăcinile pierdute și, în ciuda temperamentului lor mediteranean, să se împace în primul rând cu propria identitate și să se accepte pe ele însele, așa cum se văd oglindite în celelalte.

Figura unei mame luptătoare, care și-a apărat toată viața puii ca o leoaică, poate cu prețul dragostei acestora, domină chiar și în absență viețile fiicelor sale, crescute pentru a deveni niște supraviețuitoare.

Urmând structura unui film polițist, surorile trebuie să rezolve misterul dispariției mamei, dar în această încercare ajung să dezvăluie secretele mai adânci, ce stau la rădăcina istoriei lor de familie.

Astfel, teme fundamental umane ca iertarea de sine, acceptarea propriei identități, reevaluarea tradiției și a maternității, existența într-un spațiu al războiului mai ales interior, conduc spectatorul printre valurile de furtună ale unei comedii dulce-amărui, ca gemul de gutui pentru Yom Kipp

Noi spectacole de teatru la Curtea Artiștilor 4

20 august, ora 21:00 – Teatru: Povestiri Culese cu Maia Morgenstern și Ana Maria Pop

Auzim des „A fost odată…” la începutul unei povești. Odată înseamnă de mult, iar de mult înseamnă trecut. E poate un paradox că poveștile se scriu despre prezent, dar sunt povestite mereu la timpul trecut… Și atunci, când mai sunt și trăite?

Spectacolul „Povestiri culese” spune povestea unei scriitoare, Ruth, care se luptă cu timpul – atât cu limbile de la ceas, cât și cu propriile sale povești rămase nespuse. În viața ei apare Lisa, o tânără aflată la început de drum care caută pretutindeni atât inspirație, cât și un învățător. Ruth e cea care spune povești nescrise, iar Lisa e cea care ascultă. Trec ani până ca filele din cărți să fie scrise, dar în același timp, ce câștigă Ruth prin posteritate, poate pierde în clipa din prezent…

Spectacolul este o poveste despre poveștile care nu sunt mereu așa cum ne-am dori să fie. Despre poveștile care nu se termină doar cu happy end. Despre cum în fiecare student se află o parte din discipolul avut, dar și despre timpul necruțător de cuvinte ce s-ar mai fi vrut a fi scrise…

Ana Maria Pop, actriţa Teatrului Godot, a câştigat premiul pentru interpretare feminină în cadrul festivalului UNDERCLOUD 2022, pentru rolul Lisei Morrison, jucat alături de Maia Morgenstern, in piesa Povestiri culese după Donald Margulies.

Producător: George Remeș

Scenografie: Corina Grămoșteanu

 

 

Toate evenimentele vor avea loc la Curtea Artiștilor (Zalău, str. Morii, nr. 1/A), iar intrarea la toate evenimentele este gratuită .

Proiect finanțat de Minsiterul Culturii.

- Comentarii de la utilizatorii de Facebook -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.