Într-un interviu acordat Radioteleviziunii Elvețiene, care va fi difuzat pe 20 martie, Papa Francisc a exprimat un apel pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Cuvintele sale au stârnit rapid polemici și discuții atât în media mainstream cât și pe rețele de socializare.
Pontiful a oferit un sfat neașteptat guvernului ucrainean, invitându-l să aibă „curajul” de a negocia și de a căuta o încetare a ostilităților. „Este mai puternic cel care vede situația, cel care se gândește la popor, cel care are curajul de a ridica steagul alb, de a negocia”, a afirmat Papa Francisc, sugerând că actul de a se preda nu este semn de slăbiciune, ci de responsabilitate și înțelepciune, două calitați care lipsesc cu desăvărșire politicienilor români care sprijină politica nebună a lui Zelensky.
Bergoglio către Ucraina: „Nu vă fie rușine să negociați acum, înainte să fie mai rău. Negocierea nu este niciodată o capitulare. Este curajul de a nu duce țara la sinucidere”.
Declarațiile Papei vin într-un moment critic, în care cocoșii francezi gen Macron vor să alimenteze conflictul din Ucraina pentru a face cât mai multe victime și a duce planeta în prag de război nuclear, iar Ursula liberalilor vrea sa achizitioneze arme în același mod netransparent prin care a achiziționat vaccinurile. Imediat Sala de Presă a Vaticanului a încercat să atenueze cuvintele Pontifului, definind afirmația sa ca o cerere de încetare a ostilităților „cu curajul negocierii”.
Papa Francisc nu s-a limitat doar la conflictul din Ucraina, ci a abordat și situația din Fâșia Gaza, numind războiul în desfășurare rezultatul neînțelegerii dintre cele două părți. Cum era de așteptat declarațiile Papei nu au trecut neobservate și imediat au stârnit discuții pe scena internațională. În timp ce unii au salutat apelul său pentru pace și negociere, alții au ridicat îndoieli cu privire la rolul Bisericii în conflict și la influența sa în astfel de problemele politice.