
Astăzi, Partidul Oamenilor Tineri (POT), condus de Anamaria Gavrilă, a făcut public faptul că va demara procedura de revocare a președintelui interimar Ilie Bolojan. Într-un comunicat de presă, lidera POT a precizat că motivul acestei acțiuni îl constituie „grave abuzuri” și „derapaje antidemocratice” pe care Bolojan le-ar fi comis în exercitarea funcției sale.
„Ilie Bolojan nu mai poate continua în această funcție, având în vedere că și-a depășit atribuțiile de interimar și a implicat România în decizii care pun în pericol securitatea națională”, a declarat Anamaria Gavrilă, adăugând că președintele interimar ar fi luat măsuri care contravin intereselor naționale ale țării.
Acuzațiile la adresa lui Ilie Bolojan
Una dintre acuzațiile majore aduse lui Bolojan este legată de deciziile luate în domeniul apărării și înarmării. POT susține că Bolojan ar fi decis unilateral creșterea costurilor de apărare și un grad mai ridicat de înarmare, fără să aibă susținerea populației și fără consultarea partenerilor strategici ai României, în special a SUA. „Toate aceste decizii trebuie să fie luate doar în coordonare cu partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii, prin administrația Trump. Orice acțiune militară care se opune liniei Washington riscă să adâncească România într-un conflict de securitate cu repercusiuni irevocabile”, a adăugat Gavrilă.
Mai mult, POT îl acuză pe Bolojan de o serie de acțiuni care au ignorat voința populației. Printre acestea se numără anularea rezultatelor alegerilor din Turul 1, decizie pe care lidera POT o consideră „abuzivă și nedemocratică”. În plus, aceasta subliniază faptul că deciziile lui Bolojan au fost în contradicție cu dorința exprimată de români în cadrul protestelor din 1 martie, când au cerut respectarea liniei diplomatice București-Washington.
Un alt punct de nemulțumire este refuzul lui Bolojan de a-l revoca pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, care ar fi încercat să atragă România într-un conflict extern prin declarațiile sale împotriva administrației Trump.
POT susține că Bolojan ar fi folosit poziția de președinte interimar pentru a-și promova propria candidatură, încălcând astfel normele constituționale și etice. Anamaria Gavrilă a menționat și că Bolojan a încercat să blocheze, prin metode abuzive, suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis în cadrul Birourilor Permanente ale celor două Camere. De asemenea, Bolojan este acuzat că a suspendat activitatea plenului și a comisiilor din Senat, acte ce ar fi avut scopul de a împiedica funcționarea normală a instituțiilor statului.
„Este greu de înțeles cum un astfel de comportament poate fi acceptat într-o democrație. Cum putem să ne așteptăm ca Bolojan să-și respecte cuvântul față de români, când nu respectă nici măcar partenerii săi de Coaliție?”, a afirmat Gavrilă.
În ceea ce privește procedura de revocare a președintelui interimar, Constituția României prevede în articolul 95 că președintele poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și Senat, în urma unui vot al majorității acestora. Propunerea de suspendare poate fi inițiată de cel puțin o treime dintre deputați și senatori și este urmată de un referendum pentru demiterea președintelui, în termen de 30 de zile.
De asemenea, articolul 99 din Constituție se aplică și în cazul președintelui interimar, stipulând că faptele grave care încalcă prevederile Constituției pot conduce la revocarea acestuia.