Camera Deputaților din România a votat în majoritate pentru retrimiterea la comisii a proiectului Legii pentru mobilitatea urbană, prin care guvernul premierului Nicolae Ciuca își propunea să descurajeze deplasarea cu automobilele în orașe și să implementeze planuri de mobilitate urbană durabilă. Propunerea privind retrimiterea proiectului la comisii a fost făcută de către deputatul George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor, care a argumentat că acest proiect de lege încalcă grav libertatea de mișcare și multe alte drepturi fundamentale.

Proiectul de lege urmărea transpunerea în legislația română a normelor europene privind circulația rutieră și implementarea în România a practicii europene de “orașe de 15 minute”, adică localități în care ai voie să te deplasezi cu automobilul doar pe distanțe pe care le poți parcurge într-un sfert de oră. Însă, proiectul de lege a fost criticat de mai mulți cetățeni și de liderii partidelor de opoziție pentru că nu a luat în considerare și situația persoanelor care nu își permit autovehicule eco și pentru prevederea Big Brother care prevedea o supraveghere mai atentă a locuitorilor din orașe, pentru a le înțelege “obiceiurile de deplasare”.

Inițiativa de act normativ urma să impună planuri de mobilitate urbană durabilă (PMUD), derulate de Ministerul Dezvoltării, în colaborare cu ministerele Transporturilor și Mediului, precum și cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care să devină obligatorii pentru toate municipiile din România începând cu 1 ianuarie 2026. Localitățile care refuzau implementarea unui asemenea plan urmau să fie sancționate cu tăierea banilor de investiții, fie de la bugetul de stat, fie de la UE.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii