Portofelul digital capcană pentru intimitatea și libertatea noastră, promovat fără discernământ de către Evenimentul Zilei

0

Odată era o regulă că presa pune întrebări și instituțiile sau politicienii le răspund, dar de câțiva ani încoace presa nu mai pune întrebări ci se transformă într-o goarnă a deciziilor deja luate, fără o consultare prealabilă a populației. Acesta este și cazul unui articol apărut în presa mainstream românească, mai exact în Evenimentul Zilei, ziar care cândva reprezenta o oază de libertate și informație liberă, fiind mai preocupat de interesele publicului și mai puțin de promovarea intereselor patronului de trust sau de ziar. Articolul în discuție, încă de la titlu, face publicitate „portofelului digital”, prezentându-l ca pe ceva care ne-ar simplifica viața.

Pentru cine își amintește și poate înțelege, „green pass-ul” sau acel certificat „verde” care este precursorul acestui „portofel” nu a simplificat cu nimic viața oamenilor, ci a creat discriminare fără precedent în Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Din acest articol aflăm că „fiecare cetățean din Uniunea Europeană va avea la dispoziție o aplicație unică prin intermediul căreia va ține legătura cu toate instituțiile publice sau private (…) proiectul ar trebui să fie disponibil cetățenilor români la începutul anului 2025”. Evenimentul Zilei a ales să ne explice beneficiile acestui portofel prin intermediul unui parlamentar de la Plus, adică acel partid înființat de Dacian Cioloș, cel care a refuzat sistematic într-un interviu să ne spună clar ideologia partidului său. În mod general, putem spune că acest partid are o ideologie liberală, chiar dacă, în mintea românilor, termenul „liberal” aduce cu sine ideea de libertate, în timp ce ideologia liberală este, de fapt, opusul libertății. Nu întâmplător, veți observa că cei care sunt cei mai vocali apărători ai portofelului digital sunt aceiași care au dorit să ne transforme pe toți în cobai pentru experimentele profitabile ale altora, cu scuza sănătății publice.

Acum, „calul troian” prin care vor să ne facă să acceptăm este „simplificarea relației cu autoritățile”, dar chiar și în articol nu știm dacă ni se explică intenționat sau nu că, prin intermediul unei astfel de aplicații digitale, cetățeanul va permite acces la anumite informații fără să se mai deplaseze la sediul fizic al instituțiilor și va beneficia de servicii rapide, sigure și de la distanță.

Acum, „calul troian” prin care vor să ne facă să acceptăm este „simplificarea relației cu autoritățile”, însă chiar și în articol nu știm dacă în mod voit sau nu ni se explică că, printr-un singur click, prin intermediul unei astfel de aplicații digitale, cetățeanul va permite acces la anumite informații fără să se mai deplaseze la sediul fizic al instituțiilor și va beneficia de servicii rapide, sigure și de la distanță.

Ori, în momentul în care permiți unei instituții publice sau private să-ți acceseze telefonul, nu mai ești liber și nici nu mai ai pic de intimitate, iar în momentul în care permiți accesul de pe telefonul tău la datele și documentele tale, ajungi practic să le pui la dispoziția întregului Univers digital, care este compus nu numai din instituții mai puțin sau mai mult onorabile, ci și din hackeri sau societați digitale care au interes în obținerea de profit. Aceștia nu vor ține cont de intimitatea ta și vor vinde fără scrupule datele tale companiilor de asigurări și băncilor, care evident își vor ajusta prețurile în funcție de datele pe care le-ai pus la dispoziție pentru a „ține legătura cu toate instituțiile publice sau private”.

Ceea ce nu înțeleg mulți, foarte mulți, este că aceste date nu vor rămâne la noi, ci vor fi puse într-un cloud guvernamental sau cine știe unde. Imaginați-vă ce va însemna pentru populație ca membri ai guvernului sau serviciile secrete să aibă acces la toate datele noastre, ce va însemna pentru cei care vor dori să combată politicile guvernului în momentul în care acesta, cu un singur click, poate șterge complet o identitate digitală, ba mai mult, un portofel (vezi cazul „Chinadei”…)

Acest „portofel” digital va fi un instrument în mâinile acelorași guverne și instituții care au impus restricții în timpul pandemiei, adesea fără transparență și claritate. În acea perioadă, când toți eram mai vulnerabili, am fost martorii unor abuzuri de neimaginat și a unor măsuri de „urgență” nejustificate, orientate nu numai către aspecte sanitare, ci mai ales către adoptarea unor legi și norme  abuzive care, în altfel de situații, ar fi fost greu acceptabile de către populație într-un proces democratic normal. Ti-ar placea ca printr-un sigur click ministrul Bode si Arafat sa decida ca nu mai poti sa iti folosesti portofelul digital?

(sursa foto ictandhealth.com)

PNL SALAJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.