Povestea fabrici Armătura, Constantin Tănase și Actrița Anca Sigartău vin la Curtea Artiștilor

0
902

Așa cum v-am obișnuit, vă prezentăm următoarele evenimente care vor avea loc la Curtea Artiștilor, ultimele din acest sezon.

Povestea fabrici Armătura, Constantin Tănase și Actrița Anca Sigartău vin la Curtea Artiștilor 1

27 august, ora 21:00 – Teatru: Spune-mi ce-ai făcut cu banii? cu Anca Sigartău, Bogdan Talașman și Claudiu Maier

Râsul vindecă orice, sau mai bine spus este cel mai bun tratament; mai ales acum, când viața noastră, a tuturor, a pendulat între serviciu și casă, între restricții și relaxări temporare, între cutii cu medicamente luate preventiv și măști în spatele cărora doar puteam ghici expresia chipului, între frică și deznădejde și speranță și încredere.

Dar lumea merge mai departe – încetul cu încetul, pas cu pas, societatea începe să iasă din încorsetarea medicală și restricțiile impuse. Pare că de data asta, la capătul tunelului, chiar se vede luminița…

Despre lumina de la capătul tunelului este vorba și în piesa noastră. Un tunel hipnotic, în care lumina de la capăt este speranța unei vieți mai bune, este promisiunea unei înțelegeri reciproce, este descoperirea abilității de a ne iubi din nou.

Povestea este simplă: Nadejda Petrovna (Anca Sigartău) este disperată. Bărbatul ei Boris (Bogdan Talașman) a băut iar și a uitat ce a făcut cu banii de salariu. I-au căutat prin toată casa, au răscolit mica lor garsonieră (Nadia și Boris sunt muncitori, el macaragiu, ea brancardiera – trăiesc greu, se descurcă și mai greu, trag de fiecare rublă). După epuizarea tuturor soluțiilor clasice, Nadiei nu-i rămâne decât o singură variantă – invitarea unui hipnotizator (Claudiu Maier), ales în urma unui anunț găsit în ziar, care să-l hipnotizeze pe Boris și să afle unde a pus banii de salariu.

Și de aici începe toată nebunia: sub hipnoză încep să spună tot ceea ce au făcut și ascuns unii de alții, ce părere au cu adevărat unii despre alții, ce vise și speranțe au. Dar totul, absolut totul, este un hohot continuu de râs. Situații imposibil de rezolvat, probleme din trecut, devin motive de dispută și generează soluții comice, iar toate conduc la un final pe care nimeni nu-l anticipează.

Așadar un spectacol de teatru care vă va provoca, vă va bucura și vă va arata că viață e frumoasă și că poți găsi iubire chiar și la etajul 10 al unui bloc de garsoniere din peninsula Kamceatka.

Povestea fabrici Armătura, Constantin Tănase și Actrița Anca Sigartău vin la Curtea Artiștilor 2

1 septembrie, ora 19:00 – Teatru: Sărumânadecâtmăplimbam

Spectacolul „Sărutmânadecâtmăplimbam” îi are ca protagoniști pe Mirela Niță Lupu și Sebastian Lupu. Cei doi actori întruchipează, cu umor candid și savuros, două suflete pentru care orgologiul timpului a bătut demult ceasurile tinereții. Doi oameni simpli care trăiesc, iubesc, urăsc, oameni cu priviri care încearcă să ascundă, oameni plini de speranțe și gesturi mărunte.

“Îmi plac oamenii. Mult. Ador chipurile lor care ascund multe și care lasă să se vadă puține. Citesc gesturile mărunte, simt privirile ce-ncearcă să ascundă, și mai ales, reușesc cumva , nu știu cum, să fiu fiecare dintre cei cu care interacționez. E o povară greu de dus, dar câtă bucurie îmi dă! Așa m-a găsit Sebastian Lupu, scriind despre oamenii de lângă noi. A reușit să-mi insufle curaj pentru un proiect împreună și așa s-a născut „Sărumânadecâtmăplimbam”, o comedie spumoasă, o radiografie amuzantă a nașterii unei prietenii între un EL obosit și o EA singură. Oameni simpli, pe lângă care trecem în fiecare zi, în ochii cărora ne uităm preț de o secundă și apoi trecem mai departe, EL, EA, NOI, oamenii care „ne simtem” a spus Mihaela Mihai.

„(…) Spectacolul debutează cu o EA îmbrăcată pretențios așezată pe borna kilometrică, în față, şi cu un EL în uniformă de polițist, dincolo de bornă, spate în spate cu ea. Margota, așteptând un nene, se ridică pentru a-și spune oful. În momentul în care monologul acesteia se încheie, se așează pe piatra de bornă, luminile se sting, zgomotul traficului se instalează și suportul de sticlă se rotește pentru a-l aduce pe Tony în lumina reflectoarelor. Este rândul său să-și descarce inima. Poziția este păstrată. Cei doi rămân spate în spate. Acest simplu element al decorului creează un simbol deosebit: EL și EA sunt cele două fețe ale aceleiași monede încă dinainte ca viețile lor să se intersecteze. DESTINUL?…”, scrie Andreea Lupu.

Povestea fabrici Armătura, Constantin Tănase și Actrița Anca Sigartău vin la Curtea Artiștilor 3 

3 septembrie, ora 21:00 – Teatru: Teatrul de Artă București

PAM PAM – Teatrul de Artă București

Spectacolul PAM-PAM este un one man show spumos, realizat după pamfletele lui Constantin Tănase, o comedie antrenantă, scrisă acum 80 de ani despre România de-atunci și de-acum, surprinzator, aceeași… Spectacolul este un veritabil stand-up comedy despre societatea de astăzi.

Regie: Bogdan Hușanu

Distribuție: George Constantinescu

Povestea fabrici Armătura, Constantin Tănase și Actrița Anca Sigartău vin la Curtea Artiștilor 4

10 septembrie, ora 21:00 – Fabrici și Uzine: Povestea Fabricii Armătura

”Fabrici și uzine” e povestea fabricii Armătura Zalău, spusă de patru din cei peste 15.000 de oameni care au lucrat acolo din 1969 până în prezent. În poveștile lor realizatorii au urmărit să afle despre visele, așteptările și dezamăgirile pe care le-au avut, dar și despre eforturile lor de adaptare din perioada de tranziție. ”Fabrici și uzine” e despre trauma dispariției Armăturii, despre trauma personală a celor care și-au petrecut acolo o parte mare din viață, despre, până la urmă, transformarea fabricii, într-un mall destinat exclusiv consumului, românii devenind, astfel, din producători, consumatori, pentru că, nu-i așa?, produsele din Occident sunt mai bune decât ale noastre.

Regia: Adina Lazăr
Dramaturgia: Alexandra Felseghi
Scenografia: Silviu Medeșan
Grafica: Paul Mureșan
Cu: Ioana Chitu, Emanuel Cifor, Lucian Rus, Simina Seliștean

 

 

Toate evenimentele vor avea loc la Curtea Artiștilor (Zalău, str. Morii, nr. 1/A), iar intrarea la toate evenimentele este gratuită .

Proiect finanțat de Minsiterul Culturii.

- Comentarii de la utilizatorii de Facebook -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.