
Primăria Municipiului Timișoara (PMT) dorește să transforme Canalul Bega într-o alternativă de recreere, pentru agrement și turism, care să aducă plus valoare mai mare orașului, prin conectarea la un circuit al vinului, spre Otelec și în Serbia, municipalitatea având intenția de a cumpăra noi ambarcațiuni electrice, cu un design mai atractiv și cu o viteză mai mare de deplasare.
Viceprimarul Ruben Lațcău a declarat, vineri, că prețul actual de 1 leu este unul simbolic, dar lumea nu este atrasă pentru deplasarea la serviciu cu vaporeto, întrucât viteza este foarte lentă.
‘Nu s-a pus vreodată în discuție profitabilitatea acestui mijloc de transport în comun pe apă, pentru că prin finanțarea europeană, PMT și-a asumat încă de acum 10 ani ca prețul biletului să fie doar 1 leu, iar la acest preț, obiectivul nostru nu era să facem profit, ci să încurajăm și să învățăm oamenii să folosească acest mijloc de deplasare. Dar este mai mult un mijloc de agrement decât de transport, pentru că viteza de deplasare este foarte lentă și ia cam o oră să parcurgi întregul traseu de la un capăt la altul, de la nodul Hidro la Podul Solventul. Numărul de călătorii pentru cei care îl folosesc pentru a merge la serviciu este foarte redus’, arată Ruben Lațcău, într-o informare de presă.
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a înregistrat circa 200.000 de călătorii pe an cu vaporeto, iar faptul că marea lor majoritate sunt vara, demonstrează că ambarcațiunile sunt folosite mai mult ca mijloace de recreere.
‘Noi vedem acest foarte mare potențial pe care îl are Bega și pentru tot ceea ce înseamnă potențialul verde-albastru al culoarului ecologic Bega, cu potențial navigabil, zone verzi, cu canalele de desecare din jur și vrem să creștem acest potențial în anii care vin. Avem și o strategie în lucru pentru Canalul Bega, iar intenția noastră este ca aceste mijloace de transport să devină mijloace de recreere. Evident, un factor important este calitatea acestor ambarcațiuni. Știm că cele pe care le avem astăzi a fost un pas înainte pentru că am dorit să reintroducem circulația pe Bega, dar pentru a ajunge să avem din transportul pe Bega un punct de atracție turistică avem nevoie de condiții mult mai bune. În acest sens, chiar în România se fabrică vaporașe electrice pentru râuri, evident acestea ar trebui să fie deschise astfel încât o promenadă pe Bega să fie mult mai interesantă. Noi ne-am uitat deja la ceea ce oferă piața (…) și cred că anul acesta vom lua unele decizii în privința a ceea ce vrem să achiziționăm pe viitor, pentru dezvoltarea acestui tip de turism în Timișoara și etapizat să încercăm să ne conectăm tot mai mult cu vinul, cu Otelec apoi cu Serbia și de asemenea, să creștem apetența timișorenilor pentru ambarcațiuni, pentru că deja au apărut mai multe ambarcațiuni pe Bega și sunt sigur că portul pe care orașul în are în zona de acostare Solventul va fi intens folosită în perspectivă. Noi intenționăm să folosim acest transport naval ca mijloc de atracție turistică’, a detaliat Ruben Lațcău.
Viceprimarul a mai anunțat că din această vară, prețul unei călătorii cu vaporeto va fi de 4 lei, aliniat prețului biletului de călătorie al celorlalte mijloace de transport în comun din oraș.
De luna viitoare, vaporașele vor fi relansate în circuitul public de transport, după andocarea de iarnă. Flota are șapte vaporașe fabricate la Galați, costul unui vaporeto a fost de circa 270.000 de euro, bani achitați de la bugetul local, iar reluarea navigației pe Canalul Bega a avut loc după aproape 50 de ani de suspendare.