Spectacole de teatru inedite la Curtea Artiștilor

0
874

Este un festival maraton care are ca scop aducerea în atenția publicului din Zalău a nu mai puțin de 18 de evenimente teatrale pe o perioadă lungă de timp (7 iulie – 11 septembrie 2022). Mai jos, vom arăta planurile festivalului până la sfârșitul lunii iulie 2022. Vă îndemnăm să participați în număr cât mai mare!

 

Următoarele spectacole de teatru care au loc la Curtea Artiștilor sunt:

Spectacole de teatru inedite la Curtea Artiștilor 1

28 iulie, ora 19:00 – Istoria Românilor pe Scurt

de Lucian Țion

Regia: Lucian Țion

Distribuția: Bogdan Gontineac, Dragoș Lupău, Silviu Ruști

Păpuși: Florin Suciu și Oana Tămaș

Durata: 96 minute și 4 secunde fix

O producție a Teatrului Magic Puppet

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani!

Un popor care nu poate să se amuze de propriul trecut nu este un popor matur. Acesta ar putea fi motto-ul spectacolului „Istoria românilor pe scurt”, o comedie satirică cu elemente de teatru muzical și teatru de păpuși, care își propune să acopere (în doar trei personaje!) complicata istorie a românilor lungă de 2.000 de ani. Chiar dacă nu răspunde la ele, piesa dorește să ridice o serie de întrebări legate de identitatea națională, de naționalism și de locul pe care îl ocupă românismul atât în spațiul ideatic contemporan cât și în cel geografic al condiției periferice caracteristice estului european. Spus pe șleau, textul urmărește să descopere identitatea etnică și politică a românilor prin diferite incursiuni (ne)ortodoxe în istoria antică și modernă, cercetând ce se află în spatele miturilor fondatoare și a intangibilelor valori naționale.

Spectacole de teatru inedite la Curtea Artiștilor 2

30 iulie, ora 21:00 –Declick

Distribuţie: Antonia Ionescu și Alexandru Unguru

Regie și text: Alexandru Unguru

Declick vorbeşte despre “intimitatea împărţită într-o noapte cu un partener aproape necunoscut…

Un bărbat şi o femeie care s-au apropiat foarte uşor, dar care nu au forţa să recunoască dorinţa de a nu continua. O tensiune a orgoliului, a întâmplărilor anterioare a căror amintire revine.” (Crina Matei)

O piesă de teatru care-ţi arată că timpul face minuni.

Spectacole de teatru inedite la Curtea Artiștilor 3

4 august, ora 19:00 – Buletinista

cu: Sebastian Lupu şi Mirela Niţă Lupu

Cu toate că din cele câteva elemente de fixare a subiectului (onomastica şi toponimele, în principal) rezultă c-ar fi vorba de-un spaţiu sovietic, undeva într-o gubernie uitată de lume, apropierea de zona noastră mioritică e-atât de evidentă, încât nu o dată m-a trecut bănuiala că piesa ar fi de fapt plăsmuirea unui român trăitor în Epoca de Aur.

Pe scurt: Suntem într-un parc la ceas de seară, o domniţă cam năucă întâlneşte un bărbat cam grobian (sau el o întâlneşte pe ea). Bărbatul– simplu şofer la o autobază – se străduieşte necontenit să-şi construiască biografii macho cu unicul scop de-a ajunge cu domniţa-n pat. Intervin răsturnări de situaţie, minciunile cad rând pe rând şi cei doi rămân într-un final despuiaţi de orice poleială, banale făpturi vulnerabile, singure, disperate, victime ale propriilor lor vieţi

Spectacole de teatru inedite la Curtea Artiștilor 4

5 august, ora 21:00 – Teatru: Mutat de la noi

MUTAT DE LA NOI este un performance – instalație care îmbină teatrul cu cinematografia și artele vizuale.

Spectatorul este împins într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa.

De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia.

Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete.

Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă.

În acest malaxor al mutării, al migrației, o dimensiune ocultă pare că ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece/ vrăji în mediul rural românesc.

Puzzle-ul este întregit de povestea Niculinei Pârvu din Comloșu Mic, redată de actrița Dana Taloș sub forma unui monolog filmat. Aflăm că ritualul magic de salvare de la moarte a unui copil bolnav presupunea în Banatul anilor ’50 similitudini neașteptate cu practici voodoo de pe continentul african.

Spectacole de teatru inedite la Curtea Artiștilor 5

6 august, ora 21:00 – Teatru: Salieri cu Marius Bodochi, Răzvan Oprea, Arlina Morava și Marcel Țop

“SALIERI, prima producție CARO CULTURA este inspirată din corespondența și viețile compozitorilor W. A. Mozart și Antonio Salieri.

În încercarea de reabilitare a imaginii compozitorului Antonio Salieri, regizorul Marcel Țop îl prezinta într-o lumină nouă, mai apoape de adevărul istoric, iar nu de legendă hollywoodiană.

Spectacolul este o apologie a compozitorului Antonio Salieri, un real talent, al cărui singur ghinion a constat în contemporaneitatea acestuia cu genialul Amadeus Mozart. Un discurs spectacular care își propune să îl apere pe mult-hulitul compozitor Antonio Salieri.

De ce ne place Salieri?

Poate pentru că salierismul este una dintre trăsăturile omului contemporan.

Într-o societate competitivă, în care se caută “perfecțiunea” de fațadă, în care cu toții vrem să fim sau cel puțin să părem mai mult decât suntem de fapt, în care cu toții ne întindem mai mult decât ne e plapuma, poate ar trebui să învățăm din lecțiile trecutului și să le adaptam la noua epocă, în care orice poate fi atacat, demolat și mai ales comentat.

De aceea, vă invităm pe toți să ne punem oglinda în față, prin intermediul lui SALIERI, întruchipat de Marius Bodochi și secondat de Razvan Oprea , în rolul lui Mozart.”

 

 

Intrarea la toate evenimentele este gratuită

Proiect finanțat de Minsiterul Culturii.

- Comentarii de la utilizatorii de Facebook -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.