Turneul spectacolului “ACASĂ” în comunele Hida, Jibou, Marin, Cehu Silvaniei și Șimleul Silvaniei a fost o experiență remarcabilă și profund emoționantă pentru comunitățile rurale. Desfășurat în perioada 19 iunie – 22 iunie, acest eveniment a adus arta teatrală mai aproape de inimile locuitorilor din mediul rural.
Locuitorii au rezonat puternic cu tema spectacolului și anume situația românilor plecați în străinătate pentru muncă sau studii. Experiențele și dilemele acestor oameni au fost reflectate într-un mod autentic, stârnind empatie și identificare din partea publicului.
Un moment deosebit a avut loc în satul Marin, unde spectacolul s-a desfășurat la Casa Albastră, într-un parteneriat special cu MarinArt. Publicul a fost reprezentat mai ales de vârstnicii din sat, ai căror copii sunt plecați de ani de zile în străinătate și care își vizitează familia doar de câteva ori pe an, în special cu ocazia sărbătorilor. Emoția spectatorilor a fost vizibilă și ulterior reprezentației a avut loc o discuție deschisă cu actorii.
Această experiență teatrală deosebită în comunitățile rurale a demonstrat încă o dată importanța și impactul profund pe care arta îl poate avea în viețile oamenilor, precum și nevoia accesului la cultură în aceste zone.
Turneul marchează finalul proiectului inițiat de ProTeatru și co-finanțat de AFCN, însă producătorul se angajează să continue reprezentațiile spectacolului “ACASĂ”, atât în Zalău, oferind astfel continuu accesul la artă și cultură, cât și în cadrul festivalurilor de teatru la nivel național.

ACASĂ
Regie Adina Lazăr
Dramaturgie Alexandra Felseghi
Scenografie Andreea Tecla
Distribuția: Pamela Iobaji, Irina Sibef, Ana Turos, Christian Har, Dan Boldea
Producător: ProTeatru
Un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii