Duminica la un hotel din Zalau s-au reunit reprezentantii PMP-ului sub conducerea lui Eugen Tomac, denumit de unii din presa nationala „copilul lui Basescu”. Intalnirea a fost practic o imbinare de conferinta regionala cu o conferinta de presa in care am putut vedea live ca cum gandesti noul lider al partidului, care a castigat in fata lui Cristian Diaconescu fostul ministru de externe ce ne-a reprezentat cu mandrie in anii de batjocura a presei italiene la adresa emigrantilor romanii din Cizma.
Tomac a afirmat, printe alte, in cadrul conferintei de presa ca PMP este un partid „crestin, de dreapta”, doar ca din declaratiile sale noua ne rezulta un servilism la adresa institutiilor europene, inclusiv pe tema razboiului din Ucraina. Acestuia neavand foarte clar ideea sau cel putin ignorand ca sanctiunile UE impuse si aplicate Federației Ruse ne lovesc in primul rand pe noi cetatenii de rand cu facturi uriase la gaze si alimente.
De la viziunea sa pesimista, cum ca razboiul nu se va incheia foarte curand, a trecut la avertizarea ca vom fi directi afectati de numarul mare de refugiati care vor continua sa vina la noi. „De acum vin refugiatii care au ramas fara nimic, cei care chiar au nevoie de asistenta”, a spus europarlamentarul, care ne-a confirmat cam ceea ce am vazut pana acuma nu la vamile de intrare, ci la vamile de iesire din Romania, unde am vazut ca au scapat ucraineni ceva ma instariti, iar saracii ca de obicei ramand sa suporte consecintele politici lui Zelenesky, Putin si ale UE-ului in a pune „gaz pe foc” conflictului.
De aici si intrebarea noastra (preluata si de altii fara citarea sursei) catre europarlamentarul Tomac cu privire la Schengen, dat fiind ca vamiile au fost luate cu asalt de catre masinile luxoase a ucrainenilor, iar romanii care din Occident au venit cu ajutoare pentru ei, la intoarcere la locurile de munca au trebuit sa stea cu orele la punctele de trecere. Asta pentru ca nimeni nu i-a venit in minte, fiind toti preocupati sa se foloseasca mediatic de situatia din Ucraina, sa creeze coridoare separate pentru cetateni UE si NON-UE. Dupa cateva tehnicisme cu privire la cine decide intrarea in Romania in acest spatiu, am putut realiza din raspunsul europarlamentarului ca de fapt el si cine ne mai reprezinta in capitala birocratilor europeni nu inteleg ca sa fie mai preocupati de a impune sanctiuni Olandei si nu lui Putin. Rusul nu ne-a declarat nici un razboi atata timp cat tara noastra nu se implica mai mult decat e cazul. In ce priveste Olanda (o tara extrem de corupta) nu putem sa nu ii dam dreptate lui Tomac, ca se incapatineaza de 10 ani sa ne blocheze intrarea in acest spatiu, desi Romania a demonstrat in contextul crizei din Ucraina ca poate gestiona foarte eficient frontiera Uniunii Europene.
Cu privire la PMP, in ce priveste filiala salajeana, acesta a admis ca s-au facut greseli, prin prea multa sustinere a fostului senator Cristian Lungu, ramas in memoria colectiva a alegatorilor doar pentru sceneta cu ambulanta de la Parlament (si poate nici cu acesta) cu ocazia votarii motiunii de cenzura a guvernului Dancila care mai apoi a deschis calea pentru guvernele pandemice si ale hotararilor lor aberante ce aveau sa conditioneze drepturile constitutionale ale romanilor. Acum ramane sa vedem in ce masura va reusi Eugen Tomac sa revitalizeze acest partid atat la nivel local cat si la nivel national.