Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

În Norvegia, o regizoare este în pericol să fie condamnata la închisoare pentru acuzații de discurs de ură criminal, după ce a spus că un bărbat nu poate deveni lesbiana.

Tonje Gjevjon, regizoare și actriță lesbiana, a fost informată pe 17 noiembrie că se află sub investigație pentru un post de pe pagina sa de Facebook care spunea: “E la fel de imposibil ca bărbații să devină lesbiene cât este ca bărbații să devină gravide. Bărbații sunt bărbați indiferent de fetișurile lor sexuale”.

USR Salaj

Postarea a fost răspunsul la un activist trans norvegian prominent, Christine Jentoft, un bărbat trans care se identifică ca “mamă lesbiană” și “gaymer”. Jentoft acuzase anterior o altă femeie, Christina Ellingsen, de transfobie pentru o afirmație similară. Ellingsen este, de asemenea, sub investigație și riscă trei ani de închisoare dacă este găsită vinovată, a scris Rebel News.

Gjevjon a declarat că a postat intenționat mesajul pe Facebook pentru a atrage atenția asupra legilor norvegiene privind discursul de ură, care au fost modificate în 2020 pentru a adăuga “identitatea de gen și expresia de gen” printre categoriile protejate de discursul de ură, a raportat Reduxx, citat de Rebel News.

In Norvegia persoanele găsite vinovate de “discurs de ură” riscă amenda sau până la un an de închisoare pentru comentariile private și maximum trei ani pentru comentariile publice.

Activiștii pentru drepturile femeilor au argumentat că amendamentul subminează libertatea de exprimare și de exprimare în țară.

Gjevjon a vorbit anterior despre subiecte controversate în jurul genului și drepturilor femeilor, inclusiv confruntarea ministrului norvegian al culturii și realității, Anette Trettebergstuen, afirmând că confundarea identității de gen și sexului biologic are implicații “dăunătoare” și “discriminatorii” pentru femei.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii