

Conform calendarului oficial, primul tur de scrutin va avea loc pe 4 mai 2025, iar dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută, un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 18 mai 2025. În paralel, românii din diaspora vor avea posibilitatea de a vota pe parcursul a trei zile, atât pentru primul, cât și pentru al doilea tur de scrutin.
Guvernul României va adopta în această săptămână o Hotărâre privind data oficială a alegerilor, conform reglementărilor în vigoare. Astfel, campania electorală va începe pe 4 aprilie 2025, oferindu-le partidelor și candidaților aproximativ o lună pentru a-și prezenta programele și pentru a atrage susținerea alegătorilor.
Conform Legii 208/2015, depunerea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale trebuie realizată cu cel puțin 50 de zile înainte de primul tur de scrutin, ceea ce stabilește termenul limită pentru depunerea acestora la sfârșitul lunii martie 2025. Tot în această perioadă, candidații vor trebui să depună semnele electorale atât în format fizic, cât și electronic, la Biroul Electoral Central (BEC).
Campania electorală va fi suspendată la data de 3 mai 2025, ora 7:00, cu o zi înainte de desfășurarea primului tur. Conform legislației, este interzisă orice formă de promovare electorală în această perioadă, pentru a le oferi alegătorilor o zi de reflecție înainte de a merge la urne.
În cadrul alegerilor prezidențiale din 2025, românii din diaspora vor putea vota în secțiile deschise în străinătate pe o perioadă de trei zile: 2-4 mai 2025 pentru primul tur și 16-18 mai 2025 pentru al doilea tur. Această practică este continuată din alegerile anterioare, având scopul de a sprijini participarea cât mai multor cetățeni români care trăiesc în afacerea țării.
După fiecare tur de scrutin, rezultatele vor trebui validate de către Curtea Constituțională a României (CCR), proces ce trebuie să fie finalizat înainte de începerea campaniei pentru al doilea tur de scrutin. De asemenea, cu cel puțin 15 zile înainte de alegeri, machetele buletinelor de vot vor fi prezentate Biroului Electoral Central pentru a fi verificate și, în caz de necesitate, corectate, dacă sunt identificate erori în ceea ce privește numele candidaților, ordinea acestora sau semnele electorale.