Biserica greco-catolică a refăcut alături de credincioși drumul parcurs spre Golgota de Iisus
Biserica ortodoxă și greco-catolică au intrat în urmă cu câteva zile în săptămâna mare.
În așteptarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, credincioșii greco-catolici din județ, păstoriți de un sobor de peste 10 preoți, au pornit ieri seară într-o procesiune pe străzile din munipiul Zalău.
Miercuri, 1 mai, în jurul orei 19:00, imediat după Sfânta Liturghie de seară săvârșită la Biserica Sfânta Familie, credicionșii și-au dat întâlnire la Mănăstirea Preasfintei Inimi de unde au pornit în rugăciune pentru a reface Drumul Crucii sau Calea Crucii, mai exact drumul parcurs de Iisus Hristos către Golgota, locul în care a fost răstignit alături de cei doi tâlhari.
Peste 300 de credincioși greco-catolici, romano catolici dar și ortodocși, au ”mărșăluit” pe străzile orașului în rugăciune, oprind din locîn loc pentru a înălța o rugăciune potrivit ritului bisericii catolice.
Credincioșii s-au deplasat pe un traseu bine stabilit. Punctul de pornire a fost Mănăstirea Preasfintei Inimii. S-a trecut pe lângă Biserica ”Sfânta Familie” după care s-a intrat pe Bulevardul Mihai Viteazu iar starea a IV-a a procesiunii a avut loc în fața Bisericii Romano-Catolice, acolo unde convoiul a fost așteptat de alți frați întru Hristos, membri ai bisericii romano-catolice, care s-au alăturat procesiunii.
Preoții, copiii, tinerii dar și persoanele de vârsta a III-a au continuat traseul până în fața plăcii memoriale ridicate în memoria eroilor Revoluției din 1989, sau ca o paranteză și o părere personală, a loviturii de stat din 1989.
Procesiunea a continuat pe strada Piața 1 Decembrie 1918, strada Unirii și s-a încheiat în fața Bisericii Greco-Catolice ”Sfânta Familie” unde părintele Valer Părău a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor participanților la acest eveniment înălțător și emoționant.
”Astăzi am dorit să refacem niște momente simbolice și am adunat o mulțime de oameni peste așteptările mele. Am calculat să facem opriri și să spunem o rugăciune în fața bustului lui Maniu, la biserica romano-catolică, la troiță și în fața instituțiilor publice pe lângă care am trecut, dar nu a fost posibil pentru că nu am fi încăput pe stradă și acest lucru este foarte bine. Vă mulțumesc pentru asta! Mulțumesc tuturor celor prezenți: preoților, celor veniți de departe pentru acest moment, organelor de ordine care au fost alături de noi și ne-au însoțit pe acest Drum al Crucii arătând și împreună trăind momentele pe care Iisus le-a desăvârșit. Le mulțumesc surorilor care s-au implicat, persoanelor care au fost alături de noi și tuturor celor care cu nume sau fără nume au fost astăzi prezenți aici precum și copiilor care s-au rugat foarte frumos. Astăzi ați fost cu Iisus pe cruce!” – au fost cuvintele de încheiere ale scurtului discurs adresat de părintele Valer Părău la finalul procesiunii.