- Conferința „Viitorul sănătății: Convergența dintre medicină și tehnologie” va avea loc pe 17 octombrie 2024 la Centrul OncoGen din Timișoara.
- Evenimentul reunește experți din domeniul medical și tehnologic pentru a dezbate impactul tehnologiilor precum Inteligența Artificială și Big Data asupra sănătății.
- Temele de discuție includ digitalizarea sistemului de sănătate, securitatea cibernetică și utilizarea noilor tehnologii în diagnosticare și tratamente personalizate.
- Participarea este gratuită, iar cei interesați se pot înscrie online până la ocuparea locurilor disponibile.
- Acesta este al doilea eveniment din seria Agenda România 4.0 și promovează dezvoltarea în educație, sănătate, economie și infrastructură prin tehnologii inovative.
Press Cluster – Asociația Clusterul Presei și al Creatorilor de Conținut din România, prima asociație de tip ”cluster” din mass-media românească și Digitalio, singura platformă de știri și dezbateri dedicate digitalizării și mediului de business IT din România, în parteneriat cu SSMT ( Societatea Studenților în Medicina din Timișoara), AGERPRES – Agenția Națională de Presă și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, prin Centrul OncoGen – Centrul de terapii genice și celulare în tratarea cancerului organizează joi, 17 octombrie 2024, conferința cu tema: Viitorul sănătății: Convergența dintre medicină și tehnologie.
Câteva zeci de reprezentanți ai mediului academic, profesori și studenți, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului de business, vor surprinde tematici precum: Digitalizarea sistemului de sănătate din România; Securitatea cibernetică în contextul amenințărilor cibernetice asupra infrastructurii medicale; Utilizarea noilor tehnologii în practica medicală și domeniile conexe. Se va dezbate despre diagnosticarea cu ajutorul AI, Big Data în cercetarea medicală și dezvoltarea de noi tratamente, despre felul în care Inteligența Artificială poate să ajute în optimizarea fluxurilor operaționale din spitale și clinici, despre modul cum A.I. poate îmbunătăți accesul la îngrijiri medicale, dar și despre impactul noilor tehnologii asupra îngrijirii pacienților și al interacțiunii medic-pacient.
Dezbaterea face parte din seria Agenda România 4.0, evenimente itinerante, organizate împreună cu universitățile din țară, companiile interesate și organizațiile catalizator, și își propune să dea voce mediului academic și celui de business pentru a dezbate viitorul unor domenii cheie de dezvoltare a României, precum educația, sănătatea, infrastructura etc., punând accentul pe implicațiile noilor tehnologii asupra acestora.
Printre speakerii din cadrul evenimentului se vor număra:
Alexandru Rogobete – Secretar de Stat la Ministerul Sănătății;
Dragoș Cristian Vlad – Președintele Autorității pentru Digitalizarea României;
Alexandru Costache – Președintele Asociației Medici pentru România;
Dorel Săndesc – Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara;
Virgil Paunescu – Directorul OncoGen;
Florin Drăgan – Rectorul Universității Politehnica Timișoara;
Cristian Oancea – Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara;
Florin Feticu – șeful direcției 112 din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale;
Marilena Ianculescu – șef al Departamentului “Comunicații, Aplicații și Sisteme Digitale” din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București;
Mihai Constantinescu – Manager Securitate Cibernetică la Direcția Inovare, Cercetare, Dezvoltare Servicii și Proprietate Intelectuală din cadrul DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică;
Mihai Mocanu – consilier al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării;
Ioan Codrea – Managing Partner al InfiniLink;
Adina Wanda Fiat – co-fondator și CEO al MediNav;
Emil Ștețco – Co-fondator & CEO Zetta Cloud;
David Burcovschi – CEO Hypen;
Elena Anca Paraschiv – șef serviciu “Modelare, Simulare, Optimizare” și cercetător științific în cadrul Laboratorului de Inteligență Artificială al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București.
”Acesta este cel de-al doilea eveniment din seria de dezbateri Agenda România 4.0, iar interesul este mare din partea publicului nostru țintă: studenții, mediul academic în general. Prin natura temelor de dezbatere propuse, dar și prin faptul că vom avea alături de noi un mix de specialiști în domeniul medical și al noilor tehnologii, suntem convinși că va fi un eveniment de excepție. Vom discuta despre modul cum noile tehnologii influențează medicina și cercetarea medicală. Spre exemplu, vom afla cum pot algoritmii de inteligență artificială să ajute la diagnosticarea bolilor, cum putem aplica machine learning și deep learning pentru a personaliza tratamentele, în funcție de datele genetice și istoricul medical al pacienților, dar și despre modalitățile prin care unitățile medicale de stat sau private pot să dezvolte și să implementeze strategii solide de securitate cibernetică. Pentru a fi relevantă și competitivă, România trebuie să profite de toate oportunitățile, să îmbrățișeze noile tehnologii și să creeze cadrul pentru un salt economic, iar domeniul medical este unul în care avem nevoie de astfel de salturi. Cred că Timișoara, ca viitor HUB regional medical, este locația perfectă pentru această dezbatere”, a declarat Andrei Nistor, președintele Press Cluster.
„Suntem extrem de preocupați de convergențele dintre tehnologie și domeniile critice pentru dezvoltarea României, iar după o dezbatere deosebit de animată dedicată educației, de data aceasta abordăm provocările sistemului de sănătate de la noi, la Timișoara, unul dintre polii de referință ai inovației în domeniu. Ne bucurăm că putem aduce câteva dintre cele mai importante teme de dezbatere aici, unde câteva zeci de studenți și membri ai comunității academice de pe Bega vor putea provoca experții din domeniile sănătății, digitalizării, cybersecurity și nu numai, pentru a da voce preocupărilor celor care vor modela dezvoltarea acestor domenii în deceniile care urmează. Un studiu recent care a implicat peste 400 de experți din industria sănătății arată că tehnologiile digitale din Industria 4.0 vor îmbunătăți procesele de stabilire a costurilor asistenței medicale, necesitând adaptare și sprijin din partea responsabililor și factorilor de decizie pentru implementare eficientă. În același timp, 89% dintre specialiști văd calitatea infrastructurii naționale ca o condiție importantă pentru implementarea noilor tehnologii. Sunt premisele de la care plecăm în demersul nostru și suntem convinși că vom putea decanta idei relevante în urma dezbaterii.”, a declarat Gabriel Zamfir, co-fondatorul platformei Digitalio.ro
Conferința Viitorul sănătății: Convergența dintre medicină și tehnologie se desfășoară la centrul OncoGen din Timișoara și începe la ora 9.00, în data de 17 octombrie. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Cei interesați încă se mai pot înscrie la adresa: https://forms.gle/EVmXiCpaPkBikR3E9
În luna februarie a acestui an a fost organizată prima conferință din seria de Agenda România 4.0, tema acestui prim eveniment, desfășurat la Casa de Cultură a Studenților din București, fiind Educația. Peste 150 de participanți studenți, reprezentanți ai unor instituții precum Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, ai mediului academic, societății civile și mediului de afaceri din România.
Seria de evenimente Agenda România 4.0 este organizată cu sprijinul: Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Directoratul pentru Securitate Cibernetică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Serviciu de Telecomunicații Speciale, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, Centrul de terapii genice și celulare în tratarea cancerului – OncoGen, Due Verde, Infinilink, CertSIGN, Zetta Cloud, Hypen, MediNav, GrowGrow, Growceanu, Women4Cyber, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara,
AGERPRES este partenerul media principal al evenimentului.
___
Despre Press Cluster
Press Cluster este prima asociație de tip ”cluster” din mass-media românească. Pornită ca o inițiativă multi-domeniu, Press Cluster are printre membrii fondatori atât persoane care activează în jurnalism, PR, marketing și comunicare, cât și persoane care activează în domeniul noilor tehnologii, al Inteligenței Artificiale, precum și specialiști pe domeniul roboticii, formarea de rețele neuronale, dezvoltare de software, analize specializate de laborator și prototipare industrială.
Informații suplimentare se pot obține de pe pagina web a evenimentului: www.agendaromania.ro, precum și pe pe conturile social-media:
Facebook: https://www.facebook.com/agendaromania
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/105084179/
Instagram: https://www.instagram.com/agendaromania/