Filarmonica de Stat din Târgu Mureș aniversează 75 de ani de la înființare

0

Filarmonica de Stat din Târgu Mureș aniversează în acest an 75 de ani de la înființare, iar momentul festiv va fi marcat printr-un concert aniversar în data de 13 martie, în cadrul căruia va fi interpretată Simfonia nr. 2 de Gustav Mahler, cunoscută drept ”Simfonia învierii”.

”Concertul, organizat cu ocazia celei de a 75-a aniversări a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, va cuprinde Simfonia a 2-a de compozitorul Gustav Mahler, subintitulată ‘Învierea’. Înaintea concertului, patru personalități vor primi din partea Filarmonicii o diplomă de excelență în semn de apreciere pentru activitatea depusă. Este vorba despre Szallos-Farkas Margrit, profesor universitar doctor Carmen Mihăescu, Ovidiu Maior și Csíky Boldizsár (…). Diploma de Excelență este acordată în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuțiile esențiale aduse dezvoltării instituției Filarmonica de Stat Târgu Mureș, atât în trecut, cât și în prezent. ‘Activitatea dumneavoastră remarcabilă a contribuit la consolidarea valorilor culturală și artistică ală filarmonicii, lăsând o amprentă de neșters în inimile celor care au avut privilegiul de a lucra alături de dumneavoastră”, se arată în textul înscris pe diplome”, a declarat, miercuri, managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Gyorgy Levente, într-o conferință de presă.

Potrivit managerului, Filarmonica de Stat Târgu Mureș a fost înființată de doi muzicieni de excepție, Zeno Vancea (1900-1990) și Géza Kozma (1902-1986), în anul 1950, după ce Guvernul României a aprobat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 63. 412/21.03.1950, iar la începutul anilor 60 a fost înființat și Corul Mixt.

”Filarmonica de Stat Târgu Mureș are personalitate juridică și își desfășoară activitatea în stagiuni permanente de concert în Palatul Culturii din Târgu Mureș, clădirea aparținând Consiliului Județean Mureș, fiind administrată de Muzeul Județean Mureș. Din anul 1993, Filarmonica de Stat Târgu Mureș este finanțată din venituri proprii, sponsorizări și subvenții bugetare anuale acordate de Consiliul Județean Mureș”, a arătat Gyorgy Levente.

Stagiunea 2025-2026, care va debuta în luna septembrie, va fi declarată stagiune aniversară, urmând ca instituția de cultură să pregătească o serie de programe speciale.

În decursul anilor, Filarmonica de Stat din Târgu Mureș a colaborat cu dirijori de excepție, între care: Pablo Casals, Béla Bartók, Jan Kubelik, Joseph Szigeti, George Enescu, Ernest Dohnányi, Gerhard Puchslt, Aldo Ciccolini, Carlo Felice-Cillario, Wladislaw Kedra, Ogan Durian, Jean-Marie Auberson, Harry Datyner, Halina Czerny-Stefanska, Bruno Gelber, Valeri Klimov, Josef Suk, Daniel Safran, Lawrence Foster, Miklós Perényi, Monique Haas, Maurice Handford, Carlo Zecchi, Dimitri Baskirov, Andre Gertler, Rudolf Kerer, Kurt Wöss, Victor Tretiakov, Frankl Péter, Annie Fischer, Mari Fujiwara, János Ferencsik, Lazar Berman, Radu Lupu și alții.

Între anii 1990 și 1993, primul dirijor străin care a activat ca dirijor permanent al orchestrei simfonice a fost maestrul Robert Houlihan din Irlanda, iar din 1994, dirijorul permanent al orchestrei este maestrul Shinya Ozaki din Japonia.

”Evoluția artistică a Filarmonicii se datorează în mod deosebit compozitorului Csíky Boldizsár și dirijorului Szalman Lóránt, care – într-o perioadă importantă de timp – prin alcătuirea programelor și prin înaltele lor cerințe profesionale au contribuit la atingerea unor performanțe deosebite. Dintre evenimentele muzicale de mare anvergură ale Filarmonicii amintim Festivalul Zilele Muzicale Târgumureșene cu o tradiție de peste patru decenii, Festivalul Muzical Internațional ‘In memoriam Constantin Silvestri’, Festivalul Musica Sacra, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră ‘Săptămâna Tiberius’, la începutul anului 2012 având loc un Festivalul Muzical de Coarde Ciupite. În proiectul pentru perioada următoare instituția prevede organizarea în fiecare an a unei manifestări artistice de amploare care să contribuie la diversificarea ofertei pe care o pune la dispoziția minunatului public meloman târgumureșean”, a precizat managerul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a afirmat că Filarmonica de Stat din Târgu Mureș este una dintre cele mai mari din țară și deține una dintre cele mai impunătoare săli de concerte.

”Mă bucură faptul că filarmonica și-a găsit locul în Palatul Culturii, o clădire cu o frumusețe impresionantă, construită acum 112 ani de primarul Bernady Gyorgy. În 1913, la inaugurarea Palatului Culturii, o orchestră formată din 62 de muzicieni a susținut un concert, iar orga era deja instalată. Această orgă a fost restaurată în urmă cu 5 ani, iar sala mare și sala mică au fost renovate în 2007-2008, reabilitarea completă a Palatului Culturii fiind finalizată anul trecut. De asemenea, anul trecut am reușit să îndeplinim un alt vis al Filarmonicii: am achiziționat un nou pian de concert care a înlocuit pianul vechi, care a servit timp de 26 de ani. Consiliul Județean Mureș este profund dedicat susținerii Filarmonicii și este evident pentru noi că investiția în cultură este de asemenea o investiție în comunitate și în viitor”, a declarat Peter Ferenc.

Cele patru personalități care vor primi diplome de excelență cu ocazia celei de a 75-a aniversări a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș s-au remarcat în domeniilor lor de activitate, ridicând prestigiul instituției: compozitorul Csíky Boldizsár, multiplu laureat național și internațional, fost director al instituției, prof. univ. dr. Carmen Mihăescu, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, în calitate de colaborator permanent a filarmonicii, Szallos-Farkas Margrit, angajată din 1990 a instituției, și Ovidiu Maior, președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureș, cel care a început demersurile și a reușit includerea orchestrei simfonică a în programul oficial al Musikverein din Viena. 

PNL SALAJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.