Sibiul prin Muzeul ASTRA va găzdui în perioada 10-12 noiembrie 2024 peste 230 de specialiști din muzee și cultură, din aproape 40 de țări, în cadrul evenimentului Conferința Europeană a Muzeelor – NEMO, care are ca temă principală – „Putem vorbi? Muzeele în fața polarizării”. Rețeaua Organizațiilor Muzeale Europene (NEMO) organizează această conferință anuală la Sibiu pentru a consolida cooperarea, a crește vizibilitatea și a amplifica impactul muzeelor din întreaga Europă. Participanții vor explora astfel cum pot muzeele să încurajeze dialogul, să promoveze înțelegerea, să unească comunitățile și să întărească democrațiile.
Petra Havu, Președinta Consiliului Executiv al NEMO, subliniază că „Această reuniune oferă un cadru pentru a crea o înțelegere comună a evoluțiilor din Europa. Profesioniștii din muzee sunt aici pentru a explora cum munca lor poate sprijini societăți stabile și prospere. În plus, fiecare țară aduce o moștenire culturală unică, iar conferințele anuale NEMO ne încurajează să învățăm din tradițiile locale ale gazdei și să ne aprofundăm respectul și cunoașterea patrimoniului cultural european în ansamblu.”
Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA& președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, declară că ,,Organizarea NEMO la Sibiu plasează din nou Muzeul ASTRA pe harta muzeelor importante din Europa și din lume. Acest eveniment reconfirmă efortul nostru la ceea ce am dezvoltat până acum și ce vrem să construim aici pe termen mediu și lung. Ne vom bucura de prezența a peste 200 de participanți din Europa și peste 100 din România. Vom dezbate teme actuale și vom stabili direcțiile de acțiune, activitate și dezvoltare a muzeelor din Europa. În special, vom creiona rolul determinant al muzeelor din Europa în dezvoltarea și în educarea societății prin modul în care astfel de instituții culturale furnizează stare de bine! Mulțumesc Ministerului Culturii pentru sprijin și, mai ales, mulțumesc în mod special Consiliului Județean Sibiu pentru că și în această dată susține Muzeul ASTRA să fie prezent acolo unde îi este locul – pe cea mai importantă hartă a muzeelor din toată lumea!”
Sesiunile principale ale conferinței vor avea loc la Filarmonica de Stat din Sibiu, dar participanții vor avea ocazia să viziteze și Muzeul ASTRA, Casa Artelor, Muzeul Brukenthal și Biblioteca Județeană Astra. De asemenea, participanții vor avea opțiunea unui tur post-conferință, in data de 13 noiembrie la Alba Iulia pentru a explora în profunzime istoria și patrimoniul bogat al României.
Pe lângă sesiunile de networking și tururile culturale, Conferința Europeană a Muzeelor NEMO „Putem vorbi? Muzeele în fața polarizării” va aborda teme-cheie precum:
- Rolul muzeelor în combaterea polarizării: Cum pot muzeele să își folosească colecțiile și programele pentru a reduce diferențele sociale?
- Gestionarea presiunilor politice: Ce ar trebui să facă muzeele atunci când se află în centrul unei controverse politice?
- Împuternicirea grupurilor subreprezentate: Cum se pot asigura instituțiile culturale că acele voci slab reprezentate de-a lungul istoriei sunt de acum auzite sau reprezentate în vremuri de polarizare?
Referitor la subiectul actual al conferinței, Secretara Generală a NEMO, Julia Pagel, reflectă asupra creșterii polarizării în societățile din întreaga lume și cum muzeele se simt tot mai adesea împărțite între a lua o poziție și a rămâne neutre. Aceasta consideră că „in cadrul conferinței ne putem uni și sprijini unii pe alții, putem să învățăm de la colegii noștri cum să abordăm cel mai bine provocările politice, de mediu și sociale incerte, asigurând totodată că muzeele, ca instituții de încredere, își pot realiza întregul potențial pentru a avea un impact semnificativ asupra vieții oamenilor.”
Dintre speakerii principali, doi sunt din România. Cristina Toma, de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, va vorbi despre implicarea comunității în cadrul panelului „Putem vorbi?” luni, 11 noiembrie. Marți, 12 noiembrie, Izabela Luiza Pop, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, va conduce atelierul „Evaluarea sustenabilității muzeelor: Indicatori și practici esențiale.”
Fondată în 1992, Rețeaua Organizațiilor Muzeale Europene (NEMO) este o rețea independentă care reprezintă organizațiile muzeale și muzeele din statele membre ale Consiliului Europei. Împreună, membrii NEMO reprezintă câteva mii de muzee. NEMO pledează pentru rolul esențial al muzeelor în dezvoltarea culturală a Europei, promovează politici europene care sprijină muzeele să își îndeplinească rolul de păstrători ai patrimoniului cultural și susține muzeele europene prin oportunități de networking și cooperare.
Conferința Europeană a Muzeelor NEMO 2024 este organizată în parteneriat cu Muzeul ASTRA și Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, al Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Sibiu.