Sălăjenii se plâng că în plină vară legumele și fructele de sezon din piețe s-au scumpit văzând cu ochii. Cu toate că medicii recomandă consumul acestor produse în acestă perioadă, sunt tot mai puțini cei care își permit să le cumpere și să le consume. Cetățenii nu înțeleg de ce au ajuns să se plimbe printre tarabele din piețe și să plece cu sacoșele aproape goale, de multe ori preferând să cumpere legume și fructe din import din marile magazine. Mulți spun că fermierii profită de caniculă și urcă nejustificat prețurile, în contextul în care aceștia primesc un sprijin de la stat pentru mai multe programe. La polul opus, producătorii se plâng că seceta le-a afectat puternic producția, iar căldura din piețe face ca tot mai multă marfă să fie aruncată la gunoi în condițiile în care fructele și legumele se strică foarte repede. În acest context, o banală salată a ajuns să coste mai mult decât un kilogram de carne. Pentru a rezista valului de căldură care se anunță deja pentru luna august, dr. ing. Marius Stana de la Jibou ne-a oferit în exclusivitate câteva sfaturi pentru agricultori. Acesta recomandă folosirea de îngrășăminte pe baza de calciu, umbrirea culturilor în câmp și în solarii cu folie sau cu plase care oferă un grad de umbrire de minimum 40%. De asemenea, este important să ofere o mai bună hidratare plantelor, însă acest lucru trebuie să se facă ponderat, dimineața sau seara, iar apa să aibă o temperatură apropiată de cea din atmosferă pentru a reduce stresul culturilor. Pentru ca fructele și legumele să reziste mai mult pe tarabele din piețe se recomandă să se culeagă exemplare mai puțin coapte și să se verifice dacă acestea sunt sănătoase. Este de preferat ca după culegere să se folosească zone umbroase pentru depozitare, ferite de razele soarelui. Pe tarabe este indicat ca fructele și legumele să fie stropite din când în când cu apă și să fie verificate cu atenție de către comercianți pentru a evita alterarea întregului lot de marfă și implicit generarea de pierderi financiare.