Astăzi s-a semnat la Zalău contractul care are un obiectiv pe cât de ambițios pe atât de complex. Este vorba de proiectarea și execuția autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, secțiunea 3 B (Mihăiești – Suplacu de Barcău), subsecțiunea 3B3 (Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv tunelul rutier în zona Meseș) și subsecțiunea 3B4 (Zalău – Nușfalău). Ofertantul declarat câștigător este o asociere între două companii turcești (Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S. și Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.).
Semnarea contractului în valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA) a avut loc în prezența unor oficialități de seamă din guvern (premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transportului și Infrastructurii Sorin Grindeanu, reprezentanți locali din camera deputaților: Lucian Bode, Ionel Ciunt, Seres Denes), autorități locale (prefectul județului Sălaj Claudiu Bîrsan, subprefecții județului Sălaj Dari Toma și Alexandru Pura). Au fost prezenți și reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR), ai asocierii Makyol – Ozaltin, precum și alte oficialități, directori de instituții locale și oameni de afaceri din județ. Având în vedere importanța autostrăzii Transilvania pentru județul Cluj, primarul Emil Boc a fost prezent și a salutat decizia guvernului de a investi în acest proiect ambițios care va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile prin programul Transport 2021 – 2027. Potrivit datelor oferite de CNAIR, durata contractului necesară construcției celor 41 de kilometri din tronsonul de autostradă, asumat astăzi prin contractul semnat la Zalău, este estimată la 78 de luni (18 luni fiind necesare pentru perioada de proiectare iar restul timpului alocat urmând să fie folosit pentru execuția lucrărilor în teren). În ceea ce privește județul nostru, lucrările se vor desfășura în mai multe zone agreate și cuprinse în contractul de execuție: 15,14 kilometri în zona Poarta Sălajului – Zalău, inclusiv cei aproximativ 3 kilometri de tunel rutier în zona Meseș și cei 25,86 kilometri în zona Zalău – Nușfalău.
Cu privire la cele două recorduri bifate în această zi de guvernul său (pe de o parte este vorba de cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră din țara noastră, iar de pe altă parte se face referire la faptul că tunelul Meseș va fi cel mai lung tunel din România), premierul Marcel Ciolacu a ținut să explice că Sălajul joacă un rol din ce în ce mai important și a ținut să puncteze faptul că „prin prezența noastră aici am vrut să arătăm foarte clar că nicio zonă a României nu va fi lăsată în urmă”.
La rândul său, ministrul Sorin Grindeanu a punctat în discursul său faptul că atunci când va fi gata autostrada aceasta va fi importantă nu doar pentru Sălaj ci și pentru Cluj și întreaga Transilvanie. În legătură cu cele două societăți care s-au asociat pentru a duce la bun sfârșit acest proiect complicat și ambițios, ministrul Grindeanu a declarat că guvernul are deja experiențe pozițive cu ambele societăți, ținând cont de proiectele pe care acestea le-au mai câștigat în țara nostră. Pentru buna desfășurare a lucrărilor de construcție și pentru respectarea termenelor și condițiilor contractuale agreate ministrul a spus că cei doi constructori „vor fi monitorizați foarte bine și nu am niciun fel de emoție că lucrurile nu vor intra și nu vor merge pe linia corectă.”
Deputatul Lucian Bode a ținut să sublinieze în discursul său faptul că prin acest contract vom fi mai aproape de visul de a vedea finalizată autostrada Transilvania, astfel că județul nostru va avea de câștigat, pe termen mediu și lung, atât din punct de vedere economic cât și social. Acesta a cerut aplauzele celor prezenți la eveniment pentru reprezentanții guvernului care s-au aplecat prin deciziile luate asupra dezvoltării județului nostru. Lucian Bode a afirmat că vom deține pe teritoriul nostru „un lot vedetă”, având în vedere că tunelul Meseș va fi „elementul simbol al proiectului”. Întreg tronsonul care se va construi de către cele două companii turcești reprezintă o verigă importantă motiv pentru care deputatul a atras atenția că nu vor fi tolerate întârzieri sau tergiversări. De asemenea, Lucian Bode a ținut să menționeze în finalul intervenției sale că este nevoie de „mobilizare și seriozitate în abordarea proiectelor de infrastructură de transport” cu atât mai mult cu cât ne raportăm la „cel mai lung și spectaculos lot de autostradă din autostrada Transilvania”.
În contextul în care constructorii nu își vor onora obligațiile care decurg din contractul care tocmai a fost semnat în cursul acestei dimineți, Sorin Grindeanu a precizat că nu exclude rezilierea contractului sau chiar acordarea de sancțiuni, cu toate că acesta a declarat că „eu nu am venit la ministerul Transportului ca să reziliez contracte. Dar acolo unde a fost cazul am făcut astfel de rezilieri. S-au aplicat și sancțiuni și constructorii care nu și-au respectat obligațiile au intrat pe listele negre ca să nu mai poată participa la licitații.” Legat de reușita acestui proiect, premierul s-a declarat optimist și încrezător având în vedere faptul că cei doi constructori mai au lucrări deschise și până în prezent aceștia operează conform graficelor convenite. De altfel, ministrul Transportului a mai afirmat că deputații Lucian Bode și Ionel Ciunt îl informează legat de bunul mers al lucrurilor din județ și că prin acest dialog constant are încredere că lucrările la noul tronson de autostradă vor evolua favorabil și în acord cu termenii stabiliți. Totodată, CNAIR și autoritățile locale vor avea și ei un rol important și o responsabilitate concretă în ceea ce privește verificarea termenelor de execuție și de predare a lucrărilor așa după cum s-a stabilit în contract.
