Transformarea arhitecturală a zonei Scala din Zalău prinde contur, având drept element central statuia lui Mihai Viteazul, un proiect de referință pentru oraș. Deși Zalăul se află sub administrație românească încă de la Marea Unire din 1918, cu excepția perioadei în care a fost invadat de armata lui Horthy, care și-a celebrat ocupația la poalele statuii grofului mason Wesselényi, orașul nu a avut până acum un monument care să îi reprezinte cu adevărat pe români. Aprobarea proiectului nu a fost lipsită de discuții în Consiliul Local al orașului de la poalele Meseșului. Sub pretextul costurilor, proiectul nu a fost susținut de consilierii (ne) români de la PNL și USR, ci a fost adoptat de cei de la PSD, cu sprijinul UDMR. Acest sprijin a venit în contextul în care, în trecut, UDMR a beneficiat de concesii pentru amplasarea statuii lui Ady Endre fără nicio aprobare din partea Direcției de Monumente.
Viceprimarul Teodor Bălăjel a declarat că această modernizare ( care a inceput sub mandatul lui Ionel Ciunt, intre timp devenit parlamentar PSD) va deveni o prioritate în prima parte a anului, cu scopul de a avansa rapid pe șantierul deschis anul trecut.
„Amenajarea de la Scala înseamnă o transformare estetică majoră, o modernizare ce va revitaliza acest spațiu din punct de vedere urbanistic și prin care zona centrală extinsă devine mai îngrijită și mai atractivă”, a subliniat Bălăjel. Proiectul include o piațetă elegantă, zone verzi, aranjamente florale, alei, iluminat special cu stâlpi din fier forjat și fântâni pavimentare cu jocuri de lumini colorate.
Stadiul lucrărilor și detalii despre statuie
Artistul plastic Paul Muscalu, responsabil de realizarea modelului sculptural inițial, a transmis că lucrarea sa este finalizată în proporție de 95% și va fi predată înainte de termenul stabilit, 20 martie. După această etapă, firma Făurar Art SRL din Baia Mare va avea la dispoziție șase luni pentru turnarea statuii în bronz. Cu toate acestea, autoritățile își propun ca monumentul să fie instalat până la 3 august, dată cu semnificație istorică – victoria lui Mihai Viteazul împotriva armatei habsburgice conduse de generalul Basta, în bătălia de la Guruslău din 1601.
„Vom obține prin remodelarea zonei o punere în valoare deosebită din punct de vedere arhitectural. Zalăul va avea un nou reper important, un spațiu emblematic, unde se va înălța statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, cu o înălțime de peste 5 metri, inclusiv soclul”, a adăugat viceprimarul.
Pe lângă montarea statuii, municipalitatea mai dorește să finalizeze cât mai curând amenajările peisagistice din zona Scala, acestea reprezentând aproximativ 80% din bugetul total al proiectului. Bălăjel a accentuat importanța ca Zalăul să beneficieze cât mai rapid de un aspect modern și îngrijit, fără a aștepta finalizarea statuii.
Aceasta va fi prima statuie românească de mari dimensiuni din Zalău, marcând un moment important în evoluția orașului și consolidând identitatea sa românească.