Conform datelor recente, apa Lacului Sfânta Ana a înregistrat o temperatură maximă de 30,9 grade Celsius în luna iulie a anului 2024. Acest lac, de origine vulcanică, situat în Ţinutul Secuiesc, a fost acoperit de gheață pentru o perioadă foarte scurtă, conform informațiilor furnizate de Facultatea din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia (EMTE). Această instituție monitorizează calitatea apei din lac din 2012, în colaborare cu Institutul de Cercetări Limnologice HUN-REN Balaton, sub coordonarea profesorului asociat István Máthé.
Măsurătorile au arătat că temperatura apei a atins 30,9 grade Celsius la o adâncime de jumătate de metru pe 15 iulie 2024, ceea ce reprezintă un record pentru ultimele decenii, fiind posibil să fie și pentru secolele trecute. De asemenea, s-a înregistrat o diferență de temperatură remarcabilă de 22 de grade Celsius între suprafața lacului și adâncimea de 6,5 metri. În acest an, lacul a fost acoperit cu gheață în prima jumătate a lunii ianuarie, iar gheața s-a topit complet până pe 10 martie.
Universitatea a subliniat că această temperatură ridicată a apei este asociată cu faptul că vara anului 2024 a fost una dintre cele mai calde perioade înregistrate la nivel mondial. În intervalul 1-16 iulie, multe stații meteorologice din România au raportat temperaturi record, cum ar fi 34,3 grade Celsius la Odorheiu Secuiesc și 33,8 grade Celsius la Miercura Ciuc. Specialiștii au menționat că fenomenul de încălzire a apei nu este singular, observând o tendință similară în lacurile Velence, Fertő și Balaton în ultimele decenii.
Lacul Sfânta Ana, format în craterul unui vulcan, stochează apa de ploaie și nu are sursă sau ieșire, ceea ce limitează capacitatea sa de autopurificare. Scăldatul în lac a fost interzis din primăvara anului 2018.
Sursa: Rador