Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene deschide o nouă sesiune de granturi sub formă de bonuri valorice (VOUCHERE) pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării.
Programul REPowerEU 2024 – data deschiderii: 24 octombrie 2024
Obiectivul programului acestui program este stimularea populației pentru instalarea de sisteme fotovoltaice cu capacitate netă de minim 3kW/locuință în cadrul proprietăților, precum și a sistemelor de stocare a energiei electrice, prin implementarea unei scheme de cupoane. (vouchere) Fiecare voucher are o valoare de 5.000 EURO.
Apelul de proiecte se lansează în două etape de tip competitiv, cu perioade de depunere și alocări distincte
Etapa 1: COMPONENTA A: se adresează doar populației vulnerabile care nu dețin niciunul dintre cele două sisteme – inclusiv pentru clădiri rezidențiale izolate)
✓ instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice (cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW) și
✓ instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice (cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW).
BUGET: pentru Componenta A: 200.000.000 EUR, echivalentul a 40.000 de vouchere
Etapa 1: COMPONENTA B (pentru populația generală, inclusiv persoane vulnerabile)
✓ instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW*
* Sistemele autonome de stocare a energiei electrice sunt eligibile pentru sprijin numai în cazul în care
proprietarii de locuințe dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW.
BUGET: pentru componenta B: 100.000.000 EUR, echivalentul a 20.000 de vouchere
Etapa 2: pentru persoanele fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele doua sisteme
✓ instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW și
✓ instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice autonome cu o capacitate utilizabilă de
stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW.
Atentie, Etapa a II se va realiza ulterior închiderii Apelurilor pentru Componenta A si B!
Alocarea financiară pentru Etapa a II-a este de 310.762.268 EUR, echivalentul a aproximativ 62.000 vouchere, la care se adaugă, daca este cazul, si bugetul aferent voucherelor neaccesate in Etapa I.
Apelul dedicat Etapei a II a se va deschide în luna martie 2025.
Cine poate accesa finanțarea prin Vouchere RePowerEU???
Etapa I, Componenta A
Persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care îndeplinește condițiile prevăzute în Legea nr.226/2021 și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile furnizată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Etapa I, Componenta B si Etapa II
Persoana fizică din mediul urban și rural care încheie un contract comercial cu un solicitant în vederea accesării unui voucher.
Etapa depunere proiecte: între 24.10.2024 și 20.12.2024
Documente necesare pentru constituirea dosarului BENEFICIARULUI FINAL
1. Document de identitate
2. Documente privind dreptul proprietate
Pentru dovedirea dreptului de proprietate privată asupra imobilului (teren și / sau clădire) pe care se realizează investiția este prezentat:
Pentru Etapa I, Componenta A (consumatori vulnerabili de energie)
– extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final (consumator vulnerabil de energie), cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE, sau
– Orice alt document eliberat de către autoritatea publică locală (APL) din care să reiasă dreptul de proprietate și cota de proprietate aferentă, emis cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE.
Pentru Etapa I, Componenta B si Etapa II
– extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final, cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la operatorul economic.
3. Certificatul de performanţă energetică inițial (la nivel de clădire rezidențială unifamilială)
Este elaborat conform legislației în vigoare, însă nu mai vechi de 01.02.2022
4. Document emis de către Direcția Județeană pentru Cultură din județul unde este amplasată clădirea din care să reiasă următoarele:
5. Contractul comercial între consumatorul vulnerabil de energie / consumator, în calitate de beneficiar final și instalator
6. Orice alte documente care se consideră a fi necesare pentru demonstrarea criteriilor de eligibilitate În cazul în care se impune clarificarea unor inadvertențe identificate în cadrul documentelor solicitate la punctele de mai sus, Beneficiarul final, la solicitarea Solicitantului de finanțare sau a GUEE-ului, poate demonstra îndeplinirea criteriilor de eligibilitate prin anexarea unor documente facultative din care sa reiasă încadrarea în condițiile specifice prezentului ghid.
Mai multe detalii AICI – CLICK.
Vezi mai multe știri pe Știri Naționale.