17 Ani de la Aderarea României la UE – RoExit sau rămânerea?

0

La împlinirea a 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), un articol semnat de jurnalistul Adrian Onciu aduce în prim-plan discutiile despre statutul țării în cadrul unei Uniuni care evoluează spre o formă tot mai federală.

Din punctul de vedere al jurnalistiului pandemia și conflictul din Ucraina au amplificat sentimentul de nemulțumire față de ceea ce unii consideră a fi o dictatură a birocraților de la Bruxelles. Pe rețelele sociale, tot mai multe voci susțin ideea unui „RoExit,” luând exemplul britanicilor, care au ales să părăsească UE, în principal, din cauza efectelor migrației.

În articol se subliniază frustrarea românilor față de ideologia neomarxistă, curentul „woke,” și percepția că politicienii autohtoni au devenit marionete ale deciziilor luate la nivelul Uniunii. Criticile vizează, de asemenea, controlul exercitat de birocrații de la Bruxelles, considerați responsabili pentru orientarea țării către o globalizare necontrolată.

Deși mulți români se declară mulțumiți de beneficiile aduse de integrarea în UE, autorul aduce în discuție aspecte economice. Aceasta argumentează că, deși salariul mediu net a crescut, inflația și Indicele Prețurilor de Consum diminuează majorarea puterii de cumpărare la 75% în loc de 237%, așa cum ar rezulta din cifrele oficiale.

Articolul mai evidențiază, de asemenea, că majorarea economică a României nu a provenit în principal din contribuțiile directe la bugetul UE, ci mai degrabă din banii trimiși de diaspora și din investițiile străine directe.

O dezbatere semnificativă se conturează si în jurul unei întrebării esențiale: ce este mai important, un salariu mai mare sau libertatea de a lua decizii pentru sine și familia proprie?

În final, in articol se subliniază că România a început negocierile pentru integrarea în UE încă din 1993, sub regimul lui Ion Iliescum iar la 30 de ani distanță, perspectiva unui „RoExit” devine din ce în ce mai reală, în contextul unui viitor distopic și secularizat imaginat de elitele de la Davos și consolidat de marionetele de la Bruxelles.

PNL SALAJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.