Alexandru Rogobete: S-a aprobat un nou program, finanțat cu bani europeni, pentru pregătirea personalului medical în utilizarea noilor tehnologii

0

Un studiu recent, care a implicat peste 400 de experți din industria sănătății, arată că tehnologiile digitale din Industria 4.0 vor îmbunătăți procesele de stabilire a costurilor asistenței medicale, necesitând adaptare și sprijin din partea responsabililor și factorilor de decizie pentru implementare eficientă. 87% dintre respondenții studiului consideră că domeniul educației și experiența managerială reprezintă condiții pentru implementarea rapidă a tehnologiilor digitale. Totodată, 89% dintre specialiști văd calitatea infrastructurii naționale ca o condiție importantă pentru implementarea noilor tehnologii.*

În acest context, câteva zeci de reprezentanți ai mediului academic, profesori și studenți, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului de business au dezbătut pe marginea digitalizării sistemului de sănătate din România, securitatea cibernetică și utilizarea noilor tehnologii în practica medicală, în cadrul evenimentului Agenda România 4.0 – Viitorul sănătății: Convergența dintre medicină și tehnologie, desfășurat la Timișoara. 

Cu acest prilej, Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății a anunțat un nou program de finanțare europeană, în valoare de „câteva zeci de milioane”, pentru dezvoltarea aptitudinilor informatice ale angajaților din sistemul medical, necesare utilizării tehnologiilor din Cloud-ul Guvernamental. El a adăugat că, până în prezent, Ministerul Sănătății a atras 12 miliarde de lei pentru toate proiectele de digitalizare. 

„În acest moment, Ministerul Sănătății nu mai are disponibil niciun euro credit de angajament, deoarece au fost semnate toate contractele pe toate palierele. Prin PNRR, se vor instala numeroase platforme digitale, iar provocarea noastră este să le facem să comunice între ele. Digitalizarea nu înseamnă doar un proces de shopping, ci o transformare profundă. Odată cu instalarea sistemelor digitale, totul se schimbă. Săptămâna trecută s-a aprobat un nou program de câteva zeci de milioane pentru dezvoltarea competențelor informatice ale resurselor umane din sănătate pentru utilizarea tehnologiilor pe care le pregătim prin PNRR. În prima fază vor fi alocate 6 milioane de euro pentru 12 luni”,  a declarat Alexandru Rogobete, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Printre speakerii participanți la dezbaterea Viitorul sănătății: Convergența dintre medicină și tehnologie s-au mai numărat Virgil Paunescu – directorul Oncogen, Florin Drăgan – rectorul Universității Politehnica Timișoara, Cristian Oancea – prorector la Universitate de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Mihai Constantinescu – Manager Securitate Cibernetica, Direcția Inovare, Cercetare,  Dezvoltare Servicii și Proprietate Intelectuală din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Marilena Ianculescu, șefă a Departamentului “Comunicații, Aplicații și Sisteme Digitale” din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, Elena-Anca Paraschiv, șef serviciu “Modelare, Simulare, Optimizare” și cercetător științific în cadrul Laboratorului de Inteligență Artificială al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, Mihai Mocanu – consilier al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Andrei Voichița – CEO al grupului DUE Verde, Alexandru Costache – președintele Asociației Medici pentru România, Ioan Codrea – Managing Partner al InfiniLink, Adina Wanda Fiat – CEO al MediNav, Emil Ștețco – CEO Zetta Cloud, David Burcovschi – CEO Hypen, Daniel Pitiș –  consultant în securitate cibernetică, Cosmin Boțoroga – CEO și fondator DATA SWEEP, Cosmin Nae – Sales Manager la CertSIGN. 

Evenimentul a fost organizat de Press Cluster – Asociația Clusterul Presei și al Creatorilor de Conținut, prima asociație de tip ”cluster” din mass-media românească și Digitalio, singura platformă de știri și dezbateri dedicate digitalizării și mediului de business IT din România, în parteneriat cu ONCOGEN – Centrul de terapii genice si celulare in tratarea cancerului și SSMTM (Societatea Studenților în Medicina din Timișoara). Dezbaterea face parte din seria Agenda România 4.0, evenimente itinerante, organizate împreună cu universitățile din țară, companiile interesate și organizațiile catalizator, inițiată de Digitalio și Asociația Press Cluster. Agenda România 4.0 își propune să dea voce mediului academic și celui de business pentru a dezbate viitorul unor domenii cheie de dezvoltare a României, precum educația, sănătatea, infrastructura etc., punând accentul pe implicațiile noilor tehnologii asupra acestora. 

*https://www.mdpi.com/2079-8954/12/9/366#B17-systems-12-00366

PNL SALAJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.