În memoria Făuritorilor Marii Uniri, ceremonii speciale au avut loc în județul Alba, marcând Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Luni , 20 noiembrie 20203, de la ora 16:00, în toate localitățile din județul Alba, clopotele Bisericilor au sunat în semn de omagiu pentru cei care au reprezentat demn județul și au luat hotărârea Mărei Uniri la Alba Iulia în 1918.
La Sala Unirii din Alba Iulia, a avut loc un ceremonial solemn, unde au fost depuse jerbe de flori în memoria Făuritorilor Marii Uniri. Proiectul-simbol „Patria Recunoscătoare – Clopotele Întregirii”, inițiat de Consiliul Județean Alba, a fost parte a acestui eveniment.
“Patria Recunoscătoare” este un proiect dezvoltat în colaborare cu toate unitățile administrativ teritoriale din județul Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Centrul de Cultură “Augustin Bena”. Lansat în 2018, proiectul reprezintă un omagiu adus reprezentanților cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor naționale, presei și tuturor românilor implicați în Adunarea din 1 Decembrie 1918.
Cu scopul de a cinsti cei care au contribuit la Unire, au fost create plăci de alamă pentru fiecare unitate administrativ teritorială, conținând numele delegaților din diverse domenii care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Aceste plăci, amplasate în fiecare localitate din județ, alcătuiesc un monument istoric care se completează cu două plăci mari de la Sala Unirii, incluzând numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Ceremonia de dezvelire a acestor plăci a avut loc în această zi, marcând exact 100 de ani de la anunțul Consiliului Național Român Central privind convocarea la Alba Iulia la 20 noiembrie 1918.