Ilieș Bogdan - candidat independent Consiliul Local Zalău
SHOP/MAGAZIN

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a comunicat oficial că a început urmărirea penală împotriva lui Andrei Baciu, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și actual președinte al PNL Sector 3. Baciu a demisionat recent din funcția de președinte al CNAS.

Potrivit procurorilor DNA, Andrei Baciu este suspectat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în calitate de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății în perioada achizițiilor de vaccinuri anti-COVID.

USR Salaj

Conform ordonanței procurorilor, se susține că Baciu a susținut un memorandum aprobat în aprilie 2021 de către prim-ministrul Cîțu Florin Vasile, care a condus la achiziționarea a 4.260.269 de doze de vaccin Pfizer. Această acțiune a fost realizată fără justificări legale și analize care să ateste necesitatea achiziției, iar Baciu ar fi știut că dozele de vaccin contractate anterior ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr mai mare de persoane decât cel raportat de statul român Comisiei Europene.

DNA menționează că Baciu a efectuat aceste demersuri în ciuda faptului că numărul de persoane eligibile pentru vaccinare, comunicat Comisiei Europene de către statul român, era de 10,7 milioane, iar dozele de vaccin contractate până la 1 ianuarie 2021 erau de 37.588.366, suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane.

Situația a generat ample dezbateri și critici, iar DNA continuă investigațiile pentru a clarifica toate aspectele legate de aceste achiziții controversate de vaccinuri.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii