Astăzi, se marchează 151 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți lideri politici din istoria țării noastre – Iuliu Maniu. Un om cu o carieră impresionantă în slujba României dar mai ales ale partidului, Maniu a fost prim-ministru al țării în perioadele noiembrie 1928-iunie 1930, iunie 1930-octombrie 1930, octombrie 1932-ianuarie 1933. De asemenea, a ocupat funcția de președinte al Partidului Național-Țărănesc între anii 1926-1933 și 1937-1947.
Cu o educație solidă în drept, Iuliu Maniu a fost dea asemenea una dintre personalitățile-cheie în organizarea Marii Adunări de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, un moment esențial în istoria țării, care a dus la unirea tuturor românilor din Transilvania. Inițial implicat în Partidul Național Român din Transilvania, s-a unit în 1926 cu Partidul Țărănesc condus de Ion Mihalache, formând astfel Partidul Național Țărănesc.
Dedicat idealurilor naționale și țărănești, Iuliu Maniu a fost un apărător ferm al valorilor democratice și al drepturilor populației rurale. Această implicare l-a adus în conflict cu regimul comunist instalat în România după cel de-al Doilea Război Mondial. În iulie 1947, a fost arestat într-o înscenare la Tămădău și a fost judecat pentru „înaltă trădare” într-un proces-spectacol, influențat de modelul sovietic.
Condamnat la închisoare pe viață, Iuliu Maniu și-a petrecut ultimii ani în Închisoarea Sighet, stinsându-se din viață la 5 februarie 1953. Jertfa și curajul său rămân un simbol al luptei pentru democrație și drepturile omului în istoria României.