După ce în perioada 21 – 24 februarie Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) a fost oprită pentru efectuarea unor lucrări ample de mentenanță, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a declarat că aceasta este din nou funcțională, mesajul postat în data de 28 februarie fiind următorul: „Vă informăm că începând cu data de 01.03.2025, dispozițiile art. 209 – 212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 25 – 28 din HG nr. 423/2022, cu modificările și completările ulterioare își încetează valabilitatea. Prin urmare, dorim să aducem în atenția furnizorilor obligațiile ce derivă din aceste schimbări: începând cu 01.03.2025 serviciile medicale se acordă cu obligativitatea raportării on-line în 3 zile lucrătoare, precum și obligativitatea semnării serviciilor medicale cu cardul pacientului, conform prevederilor legislative în vigoare. Activitatea de monitorizare și lucrările de mentenanță proactivă continuă într-un ritm susținut, cu evaluarea permanentă a dinamicii de funcționare a componentelor sistemului PIAS.”
Urmare a acestui comunicat, au existat unele comunicări și interpretări greșite în spațiul public, care făceau referire la faptul că românii care nu au un card de sănătate nu vor mai avea acces, de la 1 martie, la servicii medicale. Pentru a clarifica acest aspect ne-am adresat directorului CAS Sălaj – Olga Stana care ne-a declarat că „este vorba despre o neînțelegere, mesajul a fost probabil înțeles greșit. Timp de câteva zile s-a acționat pentru remedierea platformei informatice și acum problemele sunt rezolvate, iar platforma este funcțională așa după cum a comunicat și CNAS.” Cu privire la acest subiect, vicepreședintele Colegiului Medicilor din Sălaj – medic primar dr. Csákvári Alexandru ne-a precizat că „prin măsurile luate pentru intrarea din nou în funcționalitate a platformei electronice de către CNAS s-a procedat la corectarea erorilor din sistem și la revenirea către protocoalele existente înainte de apariția problemelor platformei la nivel online. Prin urmare, toți cei care au statutul de persoane asigurate vor avea, ca și până acum, acces la servicii medicale”. Persoanele care și-au pierdut cardul de sănătate se pot adresa CAS din județul lor de domiciliu pentru a-l declara pierdut, iar între timp ei vor primi o adeverință înlocuitoare a cardului, care este valabilă până la emiterea și respectiv primirea noului card de sănătate. Pentru medicii care au un dubiu cu privire la calitatea de asigurat a unui pacient, dr. Csákvári Alexandru face precizarea că dacă platforma informatică CNAS este funcțională se poate face rapid o verificare a calității de asigurat. Acum rămâne de văzut cât va dura până când platforma online se va bloca din nou și medicii vor fi nevoiți din nou, în situația în care platforma va suferi alte opriri controlate necesare pentru mentenanță și update, să lucreze în sistem off-line. Cert este că se așteaptă ca în cursul anului viitor să se lanseze o platformă nouă, PIAS 2, mai flexibilă și cu o structură mai robustă, modernă.
Asta este o minciuna ! Nu functioneaza in parametrii normali Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS) nici azi 05.03.2025 .NU, nu a reparat nimeni nimic ci doar cârpesc o zdreanță.
Atât și nimic mai mult.