
Cele trei specii de animale marine pot fi admirate în noile spații amenajate de municipalitate printr-un proiect de investiții în valoare de peste 23 de milioane de lei
Grădina Zoologică din Brașov continuă să le ofere noi experiențe vizitatorilor, fiind primul zoo din România care le oferă celor care îi trec pragul posibilitatea de a vedea trei specii deosebite de animale marine: lei de mare californieni, foci și pinguini Humboldt. Aceste specii spectaculoase aduc o nouă dimensiune biodiversității din cadrul grădinii zoo și vor oferi vizitatorilor o oportunitate unică de a explora viața marină și de a înțelege mai profund complexitatea ecosistemelor acvatice.
Adăposturile create pentru acestea sunt și ele unice în România și includ atât zone de uscat, cât și bazine cu apă sărată de aproximativ 3.400 metri cubi, fiind concepute, împreună cu specialiști internaționali, pentru a recrea mediul natural al fiecărei specii.
,,În premieră în România, Grădina Zoologică de la Brașov își așteaptă vizitatorii pentru a le prezenta cei 9 pinguini, cei 4 lei de mare și cele două foci. Pentru a le crea cele mai bune condiții, am realizat spații conforme standardelor acceptate la nivel european și internațional. Vorbim de o investiție de 23 de milioane de lei, pe care am pornit-o în 2018 și care este gata astăzi. Dincolo de ceea ce vedeți aici, la suprafață, mai sunt alte două niveluri la subsol, unde este o întreagă «fabrică», cu echipamente și instalații care trebuie să proceseze, să întrețină ceea ce vedem aici, pentru ca aceste animăluțe să aibă o viață foarte plăcută și foarte frumoasă. Mă bucur că am reușit să aducem la final această investiție, pe care am pornit-o cu șapte ani de zile în urmă. Pentru copii, pentru părinți, pentru vizitatori este un lucru important, și pentru Brașov înseamnă foarte mult, e un punct de atracție”, a declarat primarul George Scripcaru.
Cei 4 lei de mare californieni, toți masculi, au fost aduși din Olanda, de la Zoo Amsterdam și din Germania, de la Zoo Nürenberg, și au vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Tot din Germania, de la Grădina Zoologică din Augsburg, au fost aduse și cele două foci, masculi, în vârstă de 2 și respectiv 3 ani. Leii de mare și focile au ajuns la Zoo Brașov la finalul luni noiembrie și au beneficiat de o perioadă de carantină și observație, timp în care au fost atent monitorizate de echipa de medici și îngrijitori ai Grădinii Zoo, această măsură fiind esențială pentru sănătatea și bunăstarea lor. Pentru a facilita acomodarea lor la noul spațiu, doi îngrijitori de la Zoo Amsterdam și Zoo Nürenberg au fost prezenți la Brașov, pentru a împărtăși personalului de aici din experiența lor în îngrijirea acestor animale. Pinguinii Humboldt, patru femele și cinci masculi, cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani, au fost aduși din Franța în 12 ianuarie și momentan se află în perioada de carantină și observație.
„Suntem singura grădină zoologică din România care are pinguini, lei de mare și foci. Prezența acestora în Grădina Zoologică Brașov este o dovadă a angajamentului nostru privind protejarea și conservarea vieții sălbatice, precum și un succes remarcabil al echipei noastre. Construcția adăposturilor pentru aceste mamifere marine a fost o adevărată provocare ce a presupus lucrări complexe, unice în țară. Adăposturile includ atât zone de uscat, cât și bazine cu apă sărată de aproximativ 3.400 metri cubi și au fost concepute pentru a recrea mediul lor natural. Apa din bazine este în permanent recirculată și tratată, fiind menținută la temperatura și parametrii optimi fiecărei specii, asigurându-le confortul și siguranța necesare. Totodată, pentru a putea găzdui animalele, spațiile au fost certificare de către specialiștii EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor). De asemenea, personalul care se ocupă de îngrijirea acestora a beneficiat de pregătire de specialitate în Ungaria, la o grădină zoologică ce adăpostește astfel de animale, iar la finalul lunii decembrie 2024, un expert în mamifere marine, din Italia, a petrecut câteva zile la Brașov alături de colegii noștri pentru a le prezenta cele mai noi metode de îngrijire a acestora”, a declarat Alin Pînzaru, director Grădina Zoologică Brașov.
Conform directorului Zoo Brașov, Alin Pînzaru, în perioada următoare vor mai fi aduse 15 exemplare de pinguin, 8 masculi din Franța și 7 femele din Germania.





Adăpostul creat pentru cele 3 specii este format dintr-un spațiu exterior mixt pentru foci și lei de mare, cu 214,5 mp uscat și un bazin cu apă cu suprafața de 633,15 mp, cu adâncimi de până la 5 metri.
Spațiul interior pentru leii de mare are o suprafață de uscat de 42,5mp și un bazin de 98,5 mp, cu o adâncime de 3m, precum și o zonă de carantină cu 5,4mp de uscat și un bazin de 15,1 mp, cu o adâncime 1,5 m.
Spațiu interior pentru foci: suprafața de uscat este 25,45 mp și un bazin de 31,95 mp, cu o adâncime de 3 m. Zona de carantină este 6,5 mp suprafața de uscat și un bazin 15,8 mp, adâncime 1,5 m.
Spațiu exterior pentru pinguini: o suprafața de uscat de 409,3mp si un bazin de 204,2 mp, cu adâncimi de până la 3 m
Spațiu interior pentru pinguini are o suprafață de uscat de 36,6 mp și un bazin de 36,8mp cu adâncime de 1,5m. Zona de carantină are o suprafață de uscat de 7,95 mp și un bazin de 4,95mp, cu o adâncime de 0,6m.
Cantitatea totală de apă sărată a tuturor bazinelor este de 3.400 mc, apă tratată și filtrată de un sistem complex LSS (Life Support System), care menține apa la toți parametrii optimi prin filtrare mecanică, filtrare biologică, skimmer cu ozon și lămpi UV.
În spațiile interioare, temperaturile aerului și a apei sunt menținute între limitele recomandate pentru fiecare specie in parte.
Valoarea investiției a fost de 23.258.915,14 lei, suma fiind asigurată din bugetul local.
Lucrările de proiectare și execuție au fost făcute de către asocierea S.C. Romfit Group S.R.L, lider de asociere, și S.C. Har&H S.R.L.
Contractul a fost semnat în 28.12.2018 iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 01.10.2019.
Leu de mare californian (Zalophus californianus)
GENERALITĂȚI
Mascul : Greutate: 275 – 390 kg / Lungime: 220 – 240 cm
Femela : Greutate: 90 – 110 kg / Lungime: 180 – 200 cm
Cât trăiește: 12 – 15 ani
În zoo + 20
Numărul de pui: 1
Gestație aproximativ 11 luni
MODUL DE VIAȚĂ
Zalophus californianus sunt capabili să se scufunde la adâncimi de până la 274 metri și pot înota cu o viteză de 24 – 32 km/oră.
La fel ca alte mamifere marine, Z. californianus folosește un sistem de ecolocație pentru a-și găsi hrana, pentru a se orienta și pentru a naviga sub apă.
În timpul sezonului de împerechere, masculii își revendică teritorii proprii. Timpul în care masculul ocupă teritoriul respectiv este de aproximativ două săptămâni. Pe parcursul acestei perioade, masculul nu își părăsește teritoriul nici măcar pentru a căuta hrană. Masculii vor ataca alți masculi care încearcă să le invadeze teritoriul.
Uneori, Z. californianus adoptă și îngrijesc un pui care a fost abandonat de mamă.
HABITAT
Zalophus californianus se găsesc de-a lungul țărmului din California până în Mexic, inclusiv Baja and Tres Marias, Insulele Galapagos și sudul Mării Japoniei. Leii de mare californieni au tendința să se înmulțească pe insule sau plaje izolate.
HRANA
Leii de mare californieni se hrănesc de obicei singuri au în grupuri mici, cu excepția situațiilor în care hrana este abundentă. În aceste condiții, vânează în grupuri mai mari. Este cunoscut faptul că leii de mare californieni se hrănesc în cooperare cu cetacee, păsări marine și marsuini. Adesea, una dintre aceste specii localizează un banc de pești și anunță prezența hranei celorlalte specii. Hrana consumată include cefalopode, hamsii, heringi, merlani, pești de stâncă, merluciu, somoni, calmari și caracatițe.
Focă comună (Phoca vitulina)
GENERALITĂȚI
Mascul : Greutate: 80 – 170 kg / Lungime: 160 – 190 cm
Femela : Greutate: 60 – 145 kg / Lungime: 160 – 170 cm
Cât trăiește: 35 – 40 ani
În zoo + 40
Numărul de pui: 1
Gestație 10 – 11 luni
MODUL DE VIAȚĂ
Focile comune sunt pinipede diurne care trăiesc de obicei solitare. Formează mici grupuri mixte de masculi, femele și pui în perioada creșterii puilor și a năpârlirii, dar aceste grupuri nu manifestă organizare socială.
Focile comune se pot scufunda până la adâncimi de 427 m și pot rămâne sub apă aproape 30 minute. O scufundare obișnuită durează doar câteva minute și este efectuată la adâncimi de până la 91 m.
Focile stau de obicei pe o rază de 50 m de la locul de acces pe uscat. Apropierea de țărm pe parcursul căutării hranei le permite să evadeze mai ușor de prădători, așadar majoritatea activităților lor se desfășoară pe o rază de 10 m de la locul de acces.
Focile comune sunt extrem de alerte și par să fie permanent conștiente de mediul înconjurător, chiar și în captivitate. Comparativ cu alte specii de foci, acestea sunt mai puțin vocale. Această ”tăcere” aparentă poate fi o adaptare pentru evitarea prădătorilor. Sunetele emise de aceste foci pot fi asemănate cu eructații, grohăituri și scheunături.
Atât puii, cât și adulții de focă comună sunt foarte jucăuși. Se joacă adesea fie între ei, fie cu alte materiale precum algele.
Nou-născuții cântăresc între 8 și 12 kg. Femelele depun mai multe eforturi parentale decât masculii. În prima oră după naștere, pentru a se putea recunoaște reciproc, mamele stabilesc o legătură strânsă cu puii, fapt esențial pentru succesul creșterii lor. Aceștia vor fi înțărcați și vor deveni independenți după 4 – 6 săptămâni.
HABITAT
Focile comune sunt pinipedele cu cel mai mare areal geografic, care cuprinde zonele de coastă estice și vestice ale Oceanelor Pacific și Atlantic din emisfera nordică. Arealul lor se întinde de la coasta de vest a Oceanului Pacific spre nord, către Golful Alaska și sud-estul Mării Bering. Focile din vestul Oceanului Atlantic se găsesc pe coasta franceză, către Marea Nordului și Marea Barents, precum și de-a lungul coastei Atlanticului din America de Nord. Deși ocupă regiuni vaste costiere și insulare, coloniile din Pacific și cele din Atlantic sunt separate de suprafețe mari neclar delimitate.
HRANA
Focile comune sunt carnivore: adulți mănâncă preponderent pește, pe care îl consumă întreg. Speciile preferate de pește de dimensiuni medii includ codul, merluciul, macroul și heringul. Consume de asemenea caracatițe și calmari, dar și și crustacee precum crabi și creveți. Deoarece puii de abia înțărcați au abilități de scufundare slab dezvoltate, hrana lor principală este formată din crustacee ușor de capturat. O focă comună de 100 kg consumă zilnic între 5 și 7 kg de hrană.
Pinguin Humboldt(Spheniscus humboldti)
GENERALITĂȚI
Mascul : Greutate: 4 – 5 kg / Lungime: 66 – 70 cm
Femela : Greutate: 4 – 5 kg / Lungime: 66 – 70 cm
Cât trăiește: 15 – 20 ani
În zoo + 20
Numărul de pui: 2
Incubație aproximativ 6 săptămâni
MODUL DE VIAȚĂ
Pinguinii Humboldt trăiesc în colonii mari, fiind foarte sociabili cu excepția momentelor în care caută hrană. Comportamentul de căutare a hranei diferă în funcție de prezența sau absența puilor. Fiecare individ emite sunete unice, recunoscute de către ceilalți pinguini.
S-a descoperită că pinguinii Humboldt au un simț foarte dezvoltat al mirosului. Văd la fel de bine și pe uscat, și în apă.
Înmulțirea are loc în perioada martie – decembrie, mai ales în aprilie și în august – septembrie. Pinguinii Humboldt folosesc cuiburi acoperite, care protejează ouăle de radiația solară intensă și de prădătorii tereștri și aerieni. Ambele sexe supraveghează și protejează cuibul înainte de ecloziune. Părinții își vor împărți apoi responsabilitatea hrănirii puilor.
Înainte de înmulțire, pinguinii vor năpârli (de obicei în ianuarie). Pe parcursul năpârlirii, pinguinii vor sta doar pe uscat și vor posti timp de aproximativ două săptămâni.
Pinguinii Humboldt sunt extrem de sensibili la prezența umană. Rata de succes a înmulțirii a fost semnificativ redusă în zonele intens vizitate de turiști. Prezența unui om la o distanță de 150 m a ridicat drastic pulsul unui pinguin; pulsul a revenit la valori normale după 30 de minute. Această sensibilitate față de oameni poate fi cauzată de istoricul vânării acestor păsări.
HABITAT
Pinguinii Humboldt penguins sunt endemici în zonele de coastă subtropicale ale Pacificului din Chile și Peru. Zona se extinde din nord, de la Isla Foca, până la Insulele Punihuil în sud. Această zonă este localizată adiacent Curentului Humboldt, un curent oceanic ascendent cu ape reci, bogate în nutrienți.
HRANA
Pinguinii Humboldt sunt specializați pe specii de pești pelagici. Pinguinii din regiunile nordice din Chile consumă aproape exclusiv țipari de mare, iar cei din zona centrală preferă hamsii, sardine și calmari. Se bănuiește că aceste diferențe se datorează disponibilității diferitelor tipuri de pradă în zonele specifice de hrănire. În plus, pinguinii Humboldt consumă heringi și aterine.