În ultimii ani pandemici, încrederea societății în sistemul medical din România a scăzut semnificativ, iar această situație nu poate fi ignorată. În acest context, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a anunțat intenția instituției pe care o conduce de a propune o nouă lege a malpraxisului în primăvara acestui an. Va fi suficientă aceasta pentru a restabili încrederea societății în corpul medical, după tot ceea ce s-a petrecut in pandemie:

În primul rând, trebuie să recunoaștem faptul că au există probleme grave în sistemul medical românesc cu mult înainte. Pacienții se confruntă adesea cu condiții insalubre în spitale, cu o lipsă acută de personal medical, cu birocrație excesivă și cu o calitate a serviciilor medicale care lasă mult de dorit. În aceste condiții, nu este de mirare că încrederea societății în medici a scăzută atât de mult. O nouă lege a malpraxisului nu este suficientă pentru a remedia aceste probleme, ar fi necesar ca medici să declare eventuale lor conflicte de interese si afacerile cu Big PIG Pharma.

Malpraxisul este o problemă reală în sistemul medical românesc, iar pacienții trebuie să aibă acces la o justiție echitabilă în cazul în care li se aduc prejudicii chiar și prin vaccinare.

De asemenea, trebuie să recunoaștem faptul că problema încrederii societății în corpul medical nu se datorează doar problemelor din sistemul medical, ci și unui deficit de comunicare între medici și pacienți. Mulți pacienți se simt ignorați sau tratați cu dispreț de către medici dacă aceștia nu le dau “darul”, ceea ce duce la un sentiment generalizat de nemulțumire și neîncredere. În acest sens, este important ca o nouă lege a malpraxisului să fie însoțită de măsuri concrete pentru îmbunătățirea relației medic-pacient, dar și de includerea sanctionarii cu excluderea definitiva din sistem a celor care nu isi declara interesele de afaceri.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii