„Transparența este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene”, cu toate acestea, negocierilor și relațiile Uniunii uropene cu companiile farmaceutice a creat un decalaj evident între vorbele frumoase și acțiunile concrete.
Cu câteva zile în urmă, Parlamentul European a avut oportunitatea să voteze o rezoluție care îi împuternicea pe mediatorii civili să insiste cu Comisia pentru publicarea fără omisiuni a textelor acordurilor pentru furnizarea vaccinurilor anti-COVID și să facă publice comunicările private prin care șefa executivului UE a condus o parte a negocierilor cu multinaționala Pfizer.
Cum credeți că s-a încheiat? Propunerea a fost respinsă inclusiv cu ajutorul partidului lui Cioloș – Renew Europe, lăsând multe întrebări cu privire la gradul real de transparență și la amplitudinea corupției din interiorul Uniunii.
Modul de operare al Von der Leyen de la aceea vreme a fost unul neobișnuit pentru o institutie care se bazează pe „transparență”: birocrata șefă a UE a discutat despre utilizarea fondurilor publice cu Albert Bourla CEO-ul companiei farmaceutice Pfizer, prin sms, iar mai apoi a declarat că nu mai existau înregistrări ale conversațiilor și că, nefiind documente oficiale, nu avea nicio obligație de păstrare a acestora…
În votul privind publicarea acelor sms-uri, 349 de europarlamentari au votat împotrivă, în timp ce doar 254 europarlamentari s-au exprimat în favoarea publicării contractelor. Ursula von der Leyen și Albert Bourla, evident, se consideră mai presus de lege…