Si ce daca melodia „Așa-i românul” ar fi din folclorul maghiar? „Dansurile populare românești” ale lui Béla Bartók de unde sunt?

0

Sâmbătă, 2 decembrie, la doar o zi după Ziua Națională a României, în cadrul emisiunii „Insider politic” de la Prima TV, artistul popular Grigore Leșe a declanșat dezbateri aprinse prin afirmații controversate cu privire la melodia „Așa-i românul”. Această piesă, des întâlnită în contextul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie, a fost susținută de Leșe că ar avea origini în folclorul maghiar, generând astfel multe reacții contradictorii.

Ziarul Turnul Sfatului din Sibiul a luat legatura cu preotul Doru Gheaja, cel care a descoperit melodia „Așa-i românul”:
„Cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr,” a declarat preotul Gheaja pentru Turnul Sfatului, specificand ca in zona respectivă  nu erau ungurii, ci sasi ceea ce am putea sa ne întrebăm de ce nu ar fost preluat nu de la ungurii, ci poate de la sași.

Indiferent de unde ar fi fost preluată și de către cine, important este că a intrat în conștiința de masă și este cântată din inimă. Nu de puține ori, popoarele vecine sau cele care locuiesc în același teritoriu au împrumutat elemente de folclor. De exemplu, să nu uităm că compozitorul maghiar Béla Bartók a fost un îndrăgostit de muzica populară românească. Faptul că melodia „Așa-i românul” ar fi putut sau chiar este împrumutată de la maghiari, ar trebui să ne inspire să o cântăm și mai frumos și cu mai multă pasiune, așa cum la fel ascultăm creațiile lui Bartok.

PNL SALAJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.