Curtea de Apel București a admis sesizarea conform căreia Ordonanța de Urgență nr. 1/2020, care a dus la o creștere masivă a prețurilor gazelor naturale, a încălcat nu mai puțin de 9 articole ale Constituției României.

Studentul la Drept Adrian Cristian Secu a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la această ordonanță, argumentând că aceasta este neconstituțională în ansamblu. De asemenea, a cerut anularea Ordinului ANRE nr. 27/2020, care stabilea cum vor crește prețurile gazelor naturale după 1 iulie 2020, când a fost programată să înceapă “dereglementarea” pieței de gaze naturale.

Judecătorul Victor Hortolomei de la Curtea de Apel București a aprobat cererea lui Adrian Secu și a admis sesizarea CCR cu excepția de neconstituționalitate a întregii ordonanțe 1/2020, precum și a articolelor XIII, XIV și XXVIII din același act normativ. În argumentarea sa, judecătorul a invocat nerespectarea procedurii în adoptarea ordonanței de urgență, precum și lipsa de transparență în procesul de adoptare a acesteia. De asemenea, judecătorul a susținut că ordonanța încalcă deciziile Curții Constituționale a României și, în special, lipsa de respect față de esența unei societăți democratice prin exercitarea suveranității de către poporul român.

Conform judecătorului, “OUG nr. 1/2020 este în ansamblul său neconstituțională, întrucât a fost adoptată fără îndeplinirea exigențelor de transparență decizională, care sunt menite să asigure participarea directă a cetățenilor la adoptarea actelor normative, aspect ce se circumscrie problematicii exercitării suveranității de către chiar titularul acesteia, poporul român, și ține de esența unei societăți democratice”.

Judecătorul a invocat și mai multe articole ale Constituției care sunt încălcate de OUG 1/2020, printre care se numără articolul 1 alin. 3 și 5 referitor la statul de drept și democrație, respectarea Constituției și a legilor, articolul 16 alin. 2 privind egalitatea în fața legii și articolul 47 referitor la protecția drepturilor și libertăților cetățenești.

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii

Chiar daca i-a admis lui Secu cererea de sesizare a CCR, magistratul si-a motivat abia zilele trecute incheierea prin care a aprobat acea solicitare – incheiere publicata in premiera de catre  Luba.ro si unde puteti sa o cititi in mod integral. 

TransilvaniaTV.ro - Abonamente - Accesează multiple beneficii